onsdag 3 oktober 2007

Jag gillar konst...


(Bild Carl Larssons "Mötet")


... vilket kan tyckas lite konstigt, då jag inte kan ett endaste dugg om konstnärerna och deras målningar! Förutom då Picasso, van Gogh och alla de andra stora grabbarna...!

Detta bevisades mycket tydligt när jag och min dotter var i Stockholm för några år sen. Vi hade precis satt oss ner på Åhléns-fiket för att vila shopping-benen lite, då min mobil ringde... och Ingrid från jobbet sa: "Elisabeth, jag måste ju ringa och gratulera dig"! "Ja, men tack.. vad roligt... men vadå?" Hade jag fått ett nytt jobb... eller kanske hade hon sett några listor med någon kommande löneförhöjning.. tänkte jag, och kände ett spännande frågetecken som poppade upp i huvudet.

"Nej, men du har ju vunnit tredjepriset i konstlotteriet... det var väl roligt?" Frågetecknet som nyss poppat upp försvann lika fort som det hade dykt upp.. och nu blev det bara tomt.. dumtänk-tomt! Vadå, hade jag vunnit en tavla? Ringde hon hit för att tala om att jag hade vunnit en tavla? Då måste det ju vara en riktig dyrgrip jag vunnit, nästan en Picasso eller nåt?


"Jaha, men vad är det för tavla då?" Hon svarade, med rösten hos en som visste precis vad hon talade om: "Ja, det är ju en dkfjaaretiar...!" Sa hon ju inte alls, men hon kunde ha sagt vilket namn som helst, ( utom picasso och de andra då förstås..!) för jag hade ingen som helst aning om vem denne konstnär var... och jag kände mig nog lite besviken att hon åtminstone inte sagt att han var stor och erkänd! Men när hon sa: "Ja, och den är värd fem tusen kronor..", då återvände hoppet! Då måste det ju vara riktig konst iallafall!!

Men... vilken besvikelse det blev! Det var den mest fula eländes-tavla jag någonsin sett!! Vad föreställde den? En orangegrön gegga-gubbe? En grön mardröm med oranga snögubbar? Var det här konst? Nog hade jag sett en del... men den här? Konstassistenten, hon var närmast lyrisk över min vinst, och berättade vilken stor och uppåtgående "konstnär" han var... och hur hon alltid hade önskat sig ett verk av honom! Nu hade min besvikelse nått toppen... någon som målade så erbarmeligt fult borde inte få kalla sig konstnär, tänkte jag! Eländes skit-tavla!Kanske skulle jag ge den bubbel-lyriska konstassistenten tavlan.. och bara vända på klacken och gå??

Men... jag gjorde ju inte det! Av fem tusen olika anledningar...den var ju faktiskt värd pengar! Snål-och dumbettan tog tavlan under armen och gick! Nu hänger den nere i hallen på en undanskymd plats.. ett grönt fult geggamonster för fem tusen spänn!!

Jag gillar konst... riktig konst!!

23 kommentarer:

Christina sa...

Håller med dig, det skall vara motiv som man förstår och som man kan se vad det är.
Önskar dig en skön dag vännen
Kram på dig

Dubbelörn sa...

Skrattar gott... vad som är vackert, oavsett konstnär, ligger ju ändå alltid i betraktarens ögon. Jag är nog mer som du ... geggamonster skulle nog ha hamnat på nån loppis *fnissar* el låtit den kära konstexperten behålla eländet ;)
Mailar dig...
Kramar

bollebygdsbo sa...

Detta var ett ärligt och kul inlägg. :-)
Jag väljer sådant som jag kan njuta av när jag hänger upp saker på väggarna. Det är jag som ska tycka om det, hur "fantastisk" konstnären än sägs vara.

Jah hoppas att du hade en bra tisdag och får en bra onsdag också.

Varma kramar från ett kyligt men härligt Bollebygd.

PS Dottern är i Umeå på kurs för jobbets räkning. DS

Anonym sa...

Kramar till dig!!!
Orden och tiden finns inte riktigt idag. All min närvaro går åt till besöket med min mamma idag. Demensutredning.... Ja du vet ju själv vilket hemskt ord det är. Men vi har ju iofs inte fått svar än. Tack för att du är min Vän! Kramar...

Anonym sa...

Hahahaha!!!! Den gillade jag... Jag gillar konst, riktig konst... Jag kan oxå säga så ibland och så bemöter jag mig själv lika fort med: Ja, men vad är riktig konst då??? Har aldrig kunnat besvara det med annat än att riktig konst för mig är konst som faller mig i smaken så det finns många av de stora grabbarna som inte är riktig konst för mig:)) Hoppas på en fin dag för dig vännen! Kram!!!

Eleonora sa...

Good Morning min vän! Ja, det där med konst är konstigt. Det blir till konst i betraktarens ögon, men lite fördjupning i ämnet är ju inte dumt att ta till sig. Rondellhundarna tex - är det konst. För mig bara konstigt! Som du vet går jag sedan många år på konstkurs och ska snart försöka förmedla på min blogg om det senaste vi studerat dvs Guldåldern i Danmark, som var fantastisk! Ha en skön dag min vän. Jag ska med barnbarnet Calle och hans brutna fot till sjukhuset för koll att det läker rätt. Kramar till min söta Elisabeth

Anonym sa...

Konst kan vara så mycket..nu kallas det för konst hur det än är behandlat..Håller med dig om att riktig konst sätter guldkant på tillvaron. Sedan vad riktig konst är kan diskuteras i oändlighet.
Gillar man vad man gör så är det ju konst för konstnären själv oavsett om det är en amatör eller erkänd konstnär.
Streckgubbar kan vara konst:-)
Jag har en konstnärlig ådra.. har målat lite i olja och akvarell i mina dagar.. lagt det på hyllan för en del år sedan, tyvärr.. mitt barnbarn fick stafliet och en massa penslar o målarburkar.. då såg jag det som en befrielse att bli av med lukt och stök som ett konstnärsrum blir. Nu längtar jag efter att sätta målarpenslen i handen.. skvabba runt i färgburkarna och bara ha kul.. fattas dock lokal för detta, vilket är lite synd.
Något annat jag jobbat med är sten.. verkligt roligt att fixa och mixtra med material av naturen:-)
Nä du kaffet kallnar..
Gillar du dagens musik tro? Kolla själv in och ta dig en kopp och ett snack på Kafferasten:-) ha en fin dag.
Tjingeling
Ps. Kul dina tankar fann ro i något helt annat denna dag Ds

Anonym sa...

Jag har sett dig hos min vän och själssyster Gisan många gånger, och även tjuvläst lite är hos dig.
Ja, vad är riktigt god konst egentligen ? Det kan man diskutera mycket och aldrig komma fram till något egentligt slut. För alla tycker vi olika. En del "kommer fram" enbart på sitt namn och bilden de målat får ett enormt värde. Men är det konst ? Jag tycker det må läggas i betraktarens öga. Det jag målar kanske uppfattas helt annorlunda än det jag egentligen tänkt med mina penseldrag.
Ja, jag är konstnär själv:)
Vill du så besök gärna mina hemsidor: www.nallewikblad.dinstudio.se.

Jag skall ha en utställning nu i helgen, men jag förmodar att det blir långt för dig, för som jag uppfattat det så bor du inte i huvudstaden:)
Ha det så gott från Nalle som nu äntligen lämnade ett avtryck i din fina och läsvärda blogg:)

Anonym sa...

Gillar mer o se på fotografier, är inte mycket för målerier.

Kram

Anonym sa...

Skrattar gott åt din berättelse. Jag skulle nog ha gjort ungefär likandant :)
Prova att sälja tavlan och gör något skoj för pengarna! Kramar.

Anonym sa...

Du kan konsten att skriva så man lämnar din blogg med ett leende på läpparna:) Men jag förstår dig när det gäller tavlan....Självklart tar man den fast den ser märklig ut....Även om det bara är kludd.Hoppas du får en fin dag. Tack för att du finns:) Kramar i massor

Anonym sa...

Tittar in och önskar dig en bra dag!
Hoppas allt är så bra det går!
kramen!

Laila sa...

:-D *skrattar gott*
Den var bra! Min svägerska var också med i en konstförening som hade utlottning. Vi hade väldigt olika åsikter om tavlorna kan man ju lungt säga... ;-)

Anonym sa...

Konst skall vara vacker! Min man och jag brukar gå på konstutställningar på Örebro slott och då hade de en konstnär som heter Munk med en tavla som heter skriet ett förvridet ansikte i ångest! Ångest har man väl så det räcker ändå. Inte vill jag ha det på väggarna! Tavlor skall vara vackra! Göra en glad och lycklig! Kanske du kan sälja tavlan till någon som verkligen älskar den så kan du köpa något vackert istället! Ha det gott min vän Kramar till dig Carolina och SE

Anonym sa...

Ja, Elisabeth, det var ett MMT-test som gjordes idag. Det tredje under ett års tid. Jag visste bara om ett tidigare. Mamma har träffat den här sköterskan många gånger förut men det var ett tag sen nu. Hon berättade att hon redan för ett år sedan anat något, men det visade inte tillräckligt på testet och inget på hjärnröntgen. "Det är bra att upptäcka det här på så tidigt stadium..." De orden gjorde ont, men borde ha varit tröstande. Om det här är ett tidigt stadium så blir ju allt bara värre. Jag har ju jobbat lite meed dementa. men det är så långt ifrån det här. Det var ju inte mina närstående jag arbetade med. Sköterskan tyckte att det var bra att jag var med och det kände mamma och jag också att det var. Nu tar det någon månad till den "stora" utredningen. Det lutar åt att det är jag som är med även då. Men det är mammas beslut. Hon känner sig dock tryggast med mig.

Idag är det bara jag, jag, jag... Är ett stort ego. Kan inget annat. Men jag tänker mycket på dig även om jag inte här orkar gå in på mina tankar. Kramar...

Anonym sa...

Jomen visst är det så.... viss "konst" är ju bara bedrövlig. Hur många gånger har jag inte tänkt "hur f-n kan man tjäna pengar på sån skit" Men smaken är ju som baken....och tur är väl det. Trist vore det ju om likadana tavlor hängde i varenda hem *s*
*kramar om*

Anonym sa...

Jag har en tavla på vinden, den har inte ens fått komma upp på väggen så ful är den men räknas helt säkert som konst. När en av mina vänner flyttade utomlands fick jag den (hon gillar den inte heller). Tror hennes pappa köpte den i förhoppning att den skulle öka i värde. Det har den kanske gjort, kanske har jag en förmögenhet på vinden. På väggarna har vi nästan bara tavlor jag tycker om och så en av nostalgiska själ. Skönheten ligger i betraktarens ögon så man väljer själv vad som är bra konst eller inte. Hur känd konstnärden är eller hur mycket tavlan kostar spelar egentligen ingen som helst roll.
Kram

Anonym sa...

Tack Elisabeth för berömmande ord på min hemsida. Kramar

Anonym sa...

Hej i oktoberfärgerna! Det var längesen energin räckte till att surfa i cyberspace så jag fick mycket att läsa nu! Vill bara säga kram!

Dennis Alexis Hellström sa...

Väldigt fin bild. :)

http://www.bimboboy.com/blogg

Elisabeth sa...

christina: Precis.. åtminstone ska man känna något positivt för tavlan! Kram..

dubbelörnen: Jo, men jag kan ju inte tro att konstnären på något minsta sätt tyckte den var vacker! Den kommer nog att hamna på loppis eller på någon annan sälj/ge bort-inrättning! Kram..

bollebygdsbo: Tack! Ja, det är roligt att kunna skriva om något annat än elände också! Kram..

gisan: Jag förstår så väl.. Vi får stötta varandra! Kram..

maria: Tack.. vad roligt! Å jag kan bara hålla med dig! Kram..

eleonora: Ja, det ska bli väldigt intressant att läsa om din konstkurs! Du kan kanske ha en liten mindre konstkurs med dina bloggvänner..typ! Sa hon med brett leende!! Kram..

pialotta: Din konstnärliga ådra lyser igenom både när det gäller utformningen på bloggen.. och innehållet på den! Så snygg..!! Kan berätta att jag älskar stenar! Det har jag gjort ända sen jag var barn.. de vackraste monumenten för evigheten! Kram..

nalle: Vad roligt att du kom och hälsade på hos mig! Tack för dina fina kommentarer om min blogg - det värmde! Igår var jag ju in på din hemsida och tittade på dina tavlor.. och de var helt underbart fantastiska!! Skulle mer än gärna ha besökt din utställning i helgen - men då jag bor i Umeå kan det bli lite svårt!
Sen ser jag ju också att du är en väldigt varm och omtänksam person..med ett hjärta av guld! Du får gärna komma tillbaka när du vill! Kram..

anita: Nej, jag vet ju det vännen! Du knäpper ju väldigt fina bilder själv! Kram..

isabelle: Ja, jag funderar nog på att sälja iväg/ge bort eländet! Den bara hänger ju där och påminner om sin fulhet..typ! Kram..

annika: Tack.. om jag kunde göra DIG lite glad.. då ska jag vara glad resten av dagen! Det brukar ju annars vara du, som bjuder alla dina bloggvänner på skratt och leenden på din blogg! Typ... ordet dumbolle!! Kram..

åsa: Hann inte titta in till dig igår - jag hoppas man kan göra det än, eller? Är det hemsidan som gäller? Hoppas iallafall att allt är lugnt borta hos dig nu..Kram..

laila: Tack..vad roligt att du tittade in, och det är alltid roligt om man kan glädja någon på den här himla eländesbloggen också! Välkommen..! Kram..

tussegumman: Håller med dig! Den där ångest-tavlan har jag också sett.. och hade jag en sådan hemma skulle den nog hamna på samma plats som gegga-gubben! Jo, jag har funderat på att sälja/ge bort eländestavlan..vi får se! Kram..

gisan: Att landa i insikten om att en anhörig drabbats av demens.. det gör man inte i första taget! Kräv inte av dig själv att du ska förstå, hantera och handla efter den insikten nu... det kommer att ta tid! Jag har inte landat än! Skickar dig ett mail lite senare.. Kram..

majsan: Precis så är det! Tur är att vi har olika smak.. Kram..

kersti: Ja, kanske är det så att många har dyrgripar undanstoppade någonstans, utan att de kanske inte ens vet om det! Kram..

nalle: Jo, men DU kan ju verkligen kalla dig konstnär.. och speciellt om man jämför med gegga-gubben i källaren! Kram..

plupp: Kanske lite höstenergi som har förlorats..? Kram..

bimbo boy: Tack.. vore ju inte så dumt att kunna måla så där..typ! Men kunde jag skriva som du... ja, då skulle jag vara mer än nöjd! (Jo, jag har varit in lite som hastigast och kikat.. och du är verkligen bra!!) Kram..

Bloggblad sa...

Men sälj den då för 5000:- till damen som tyckte den var så bra! Och köp nåt du gillar för summan.

Elisabeth sa...

bloggblad: Jo, jag har nog funderat på att sälja den o göra någe roligt! Men jag har liksom inte kommit till skott än.. Kram..