lördag 25 juli 2009

En bild tog jag...



... med mig hem. Bilden av en överlevare. Han som ovetande gav mig insikten om hur bra jag ändå har det... jag som satt där på en bussterminal, och väntade på en buss som snart skulle ta mig hem till ett hem... där både barn och hund, kylskåp och säng väntade. Han hade sitt liv i en kundvagn....

Först förstod jag inte... genom fönstret i vänthallen så undrade jag bara på vad, eller vem mannen stod och väntade på. Inte heller såg jag kundvagnen som stod bredvid honom, överfull med pappers- och plastpåsar, både i, och hängade runt om.
Jo förresten, jag såg den visst... men den var bara en skräpig kundvagn som någon använt som sopstation istället. Den gick mig helt förbi.... och inte förrän i nästa akt förstod jag... att det var en överlevnadsvagn. För honom... som hittat sitt sätt att överleva.

Han stod och åt på en banan.... och han var givmild, ska jag säga. Han bröt bananen i mindre bitar... och delade frikostigt med sig till måsarna, som nu också fick kalas. Samtidigt kom en busschaufför gående med en mindre plastsäck... antagligen ihopsamlat skräp från den buss som han nyss hade kört.... plastsäcken överlämnades till mannen med bananen... som bugade stort som tack.
Å som den självklaraste sak i världen.... på mindre än en minut så var innehållet i plastsäcken väl fördelat i de olika pappers- och plastpåsarna i kundvagnen. Det var då jag förstod... en överlevnadsvagn.

Sen gick mannen en runda bland sopkorgarna där utanför på terminalen. Det hade ju kommit nya bussar... nya passagerare som kanske, och förhoppningsvis, hade lämnat kvar, eller glömt något som mannen kunde fylla sin överlevnadsvagn med. Jag såg honom hitta en överbliven smörgås inlindad i folie, den stoppade han direkt i munnen. Jag såg honom hitta en påse som innehöll kläder.... han måttade både kalsonger och tröja för att se om det kanske skulle passa. Å det gjorde det tydligen.... för båda stoppade han ner i sin vagn.

Sen ställde han sig vid stenmuren igen... där han tidigare hade stått och ätit sin banan. Å lika frikostigt som förut, så delade han nu det som var kvar av den överblivna smörgåsen med måsarna...

..........

Denna bild kommer att bära mig så länge jag lever. För jag tänkte där jag satt, och bevittnade denna kamp för överlevnad, "en gång... en gång, så var du bara ett litet barn du också... med barnkläder på kroppen, och spring i bena... jag vet inte ditt livs resa... jag vet inte vad som har fört dig hit... men ett vet jag... du har min fulla respekt och beundran... för på någe sätt så har du tagit dig hit.... och du har, antagligen mot många många odds, varit stark nog att överleva!"

Tack du okände....

6 kommentarer:

Birgitta sa...

Den okända mannen har ett gott hjärta och det har du med som uppmärksammar honom. Din uppmärksamhet stärker honom ännu mer omedvetet. Det är gott när man kan lära sig saker av människor man träffar i livet. Man lär sig hela tiden och det är bara bra att observera det vackra o inte missären.

Ha en fin kväll kära du.
Har nu lagt till dig i min lista, lovade det förra gången, men nu finns du där. Ha det bäst - du okända bloggvän!
Kram Birgitta

Eleonora sa...

Vilken underbart rörande historia! Du hann verkligen se och lägga märke till mycket medan du väntade på bussen. Har man ögonen öppna och tiden till att betrakta sina medmänniskor kommer man nog att finna åtskilligt som både förvånar och förundrar en. Du är en sådan person som ser och som känner. Jag är så glad att jag fick chansen att träffa dig och Carolina, även om det nu bara var några timmar. Vi fann ju varandra direkt och då uppfattar man varandra desto snabbare. Synd bara att jag var trött efter resan och skulle jäkta hem inför nästa resa. Men du - det går fler tåg. Nästa gång blir det ett längre möte.

Det är skönt att vara hemma igen och med din berättelse här, så uppskattar jag mer och mer att speciellt få ha en egen säng, som är bred!

Tänk, vad överlevnadsmannen skulle vara tillfreds om han bara visste hur mycket han givit dig indirekt.

Hoppas din söndag blir bra, det ska min bli har jag bestämt. Ska först handla en liten present till dottersonen som fyller 14 i morgon. Då strosar jag nog runt i det jättelika affärscentrum i Nacka Forum för att (förhoppningsvis) finna en liten t-shirt eller nåt´ på rea. Sedan blir det hem och slappa med en bok. Har börjat läsa en bok på engelska och det är nog så jobbigt i början, innan man har kommit in i handlingen. Jag läser halvhögt för mig själv för att försöka förstå så mycket som möjligt och svåra ord brys jag mig inte om att slå upp - det flyter ändå rätt bra.

Kramisar till dig och Carro!!!!

✿Ewa sa...

Åh så fin iaktagelse, ett mindfullness ögonblick!

Jag tänker när jag läser att -det är det här som är det stora i det lilla (som mitt bloggnamn)

Jag önskar att fler människor på vår jord fick upp ögonen för just detta. Något att reflektera över ställt mot där man själv är i livet just nu.

Hjärtekramar i mängder

Ancan sa...

Det är just sådana stunder som gör att man växer i livet...och funderar...och börjar förstå...

Mkt fint beskrivet av dig - som vanligt !

Vida sa...

Vad du är underbar som ser det du ser.. det ginns många som hade sett något helt annat eller glömt det.


Varma kramen från Liv

fideli sa...

Du såg...verkligen såg honom...människan och du tänkte om hans resa..och du förstod att den som överlever eller lever ett svårt liv är inte svag utan faktiskt stark. Dina ord här...varma och seende. Varmglad blev jag av att läsa. /fideli