fredag 18 februari 2011

Nu har "suddagumman" suttit här...

... ett bra tag. Å hur jag än försöker att skriva någe vettigt, så går det dåligt. Jag suddar mest...

Jag ringde iallafall Sjöjungfrun idag... "jo, men det är som vanligt nu" var allt jag fick till svar, när jag frågade hur det var med Sven-Erik. Vad jag än frågade om... febern... skakningarna... oron... så "jo, men det är som vanligt nu".

Kanske fanns det inte tid att prata... kanske hade någon en dålig dag... eller kanske har det blivit något av en standardfras för personal som ser honom varje dag.

Men för mig kan det aldrig vara "är som vanligt" med Sven-Erik. För mig finns det överhuvudtaget ingenting som "är som vanligt" i en demenssjukdom... inte ens om man jämför med gårdagen. Man förlorar ju bit för bit... förändringar sker varje evigaste dag. Även om det går lite långsammare ibland...

Å om personalen ser "det är som vanligt" att han har problem med att klä sig, eller veta vad han ska göra med maten nu... så betyder det ju inte att jag gör det. Jag ser inte honom varje dag.. och nu fick jag veta det först igår... och för mig blev det svårt.

Då vill jag inte bli bemött med att "det är som vanligt" när jag sen ringer, och vill höra hur han mår. För så svårt kan det väl ändå inte vara att säga om febern har gått tillbaka, eller inte... om han mår bättre eller sämre idag... om han har sovit i sin egen säng, eller någon annanstans inatt... eller vad som helst... bara inte detta "det är som vanligt nu"!

Jag blev både ledsen... och kände mig ganska nonchalant bemött. Än om jag ju också förstår att de säkert inte menade så...

..........

Det här skrev jag igårkväll. Idag ska vi gå ner på stan, Carolina och jag. Av sin storebror och mormor och morfar fick hon presentkort på HM när hon fyllde år... så idag blir det till att hänga med och vara smakråd... typ.
Sen har jag också lovat att vi ska köpa med oss lite gofika hem... till melodifestivalen ikväll.
Det blir en bra dag... ändå.

1 kommentar:

Ingabritt sa...

Jobbigt när "budskapen" är så olika. När man fått veta att allt inte varit bra, vill man ju ha deltaljerad info dagen efter. Inte att "allt är bra". Förstår att du tyckte det var jobbigt. Bamse kramar från mig. // Ingabritt