tisdag 14 september 2010

"Att vara eller icke vara"...

... har jag funderat lite över nu på morgonen. Igen då. Lite djupare tänk med anledning av frågan som Carolina ställde nu på morgonen:
"Mamma, kommer pappa att rösta nåt mer?"
"Nej, jag tror inte det..." svarade jag. Lika överrumplad av frågan som tung i huvudet av en hostig natt så blev mitt svar bara tagit ur luften just då... jag tror inte det.

Men faktum är... jag vet inte. Vad har man för regler när det gäller dementa? Jag menar, en demenssjukdom tar ju inte på något sätt ifrån en ens rättigheter att få rösta... men samtidigt... när sjukdomen gått så långt att man inte ens vet vad ordet politik betyder... eller när man inte längre kan prata... hur gör man då? Ingen annan kan ju rösta åt en i det läget....
Å vad dum jag känner mig nu... som inte ens vet det. Eller så kanske jag visste det en gång, och har glömt det, för jag minns inte heller hur vi gjorde vid valet 2006.

Jag förstår ju att Carolina funderar... dels så ska hon själv rösta för första gången... sen så har de mycket valinformation på skolan nu... och sen så... ja, det är ju pappa... och där den självklara rätten att rösta styrs av att vi faktiskt är. Att vi finns. Inte att vi fanns... och inte var.

Så att vara eller icke vara... det är oftast ganska svårt med den frågan här. Men nu blev den än mer påtaglig...

..........

Jag går åt rätt håll... hostar fortfarande... 34, 4 i feber i morse. Men det är oerhört jobbigt att gå ut med herr Pontus P... segt och flåsigt går det.
Ska ändå försöka gå på Röda Korset idag... det blir bra... jag vill det. Å blir det för tufft, så är det väl bara gå hem igen...!

10 kommentarer:

Unknown sa...

Det känns som en ödesmättad fråga, ytterligare ett slags avgörandesteg mot Farväl...så sorgligt, så sant ~~~ ♥

Sån låg temp Du har...!
Hoppas i alla fall att du får en bra stund på RK ~~~

KRAMAR OM ♥
Eva

Renée sa...

Tror att så länge de dementa vet vad rösta är (ibland har de ju sina ljusa stunder) så hjälper nog personalen dom att rösta.
Hoppas du kryar på dig snart!

Med Lenas ord sa...

Hej!

Har inte säkra uppgifter ang hur det är med röstningen, men jag tror att man INTE får rösta om man är dement. LIgger man förvirrad på sjukhus vet jag att det inte tillåts, det blir ju i så fall någon annan som röstar i "fel" namn.

Sen: Inte har du väl 34,4 i temp?? Då bör du söka läkare för du har stark UNDERtemp. Normalt är mellan 36,5 och 37,5

Trots att det var länge sedan jag kommenterade i din blogg så läser jag alla dina inlägg Och tycker att du är mycket stark!

Anna sa...

Väldigt bra blogg. Ska kolla din gamla blogg nu. Kram

Anna sa...

ja jag menar gamla inlägg så klart där du skriver om att du tog hand om din man.

Elisabeth sa...

mORMORSHEM: Som vanligt så läser du helt rätt! TACK! Allt fler av vardagens händelser knyts samman till det ordet... Farväl. (O så får man tänka bort det lika fort som man skrev det nu.)
Jag har alltid varit extremt lågtempad, och det är många gånger som man har varit på sjukhuset och fått säga till dem att det är INTE fel på deras termometer...!Varm kram..

rENÉE: Tack snälla! Jo, jag känns på bättringsvägen. Du kanske har rätt, men det är ju samtidigt lite skrämmande om det är så, för det lägger ju ett mycket mycket stort ansvar på vårdpersonalen. Varm kram..

mED LENAS ORD: Ja, kanske är det som du skriver... men jag märker att vi är många som inte riktigt vet. Jag måste nog kolla upp det säkert med någon...!
Min temp, och som jag skrev till "mormorshem", har alltid varit så där låg... och det är i regel inga större problem, förutom att jag vid vissa tillfällen får oerhört svårt att hålla värmen. Men det är ju en "världslig sak"... eller hur?:)
Tack för dina fina ord, och att du tycker att jag är "mycket stark"... det tar mig dit! Tack snälla! Varm kram..

aNNA: Välkommen till min lilla depp-blogg, vilket jag oftast tycker att den är nu för tiden! Men det blir ljusare igen... jobbar jag för! Varm kram...

Marianne sa...

Min pappa som efter en stroke för 5 år sedan sitter i rullstol med halvsidesförlamning och afasi fick i alla fall rösta.
Vi vet inte hur det är med hans "förstånd" ibland verkar han förstå det mesta och ibland gör han väldigt tokiga saker. Mamma tog med honom till en förröstningslokal där han själv tog en röstsedel som mamma hjälpte till att lägga i kuvertet. Hon vet ju vad han alltid röstat på och såg att det inte blev helt galet.

Eleonora sa...

Hälsningar från en trött och eländig Eleonora.

Eleonora sa...

Tack för hälsningen. Var inte orolig - det är en riktigt hård förkylning jag har. Ej influense. Ingen feber. Nysningarna har äntligen slutat och hostan börjar ge med sig. Ingen doktor i världen kan kurera detta. Det får värka ut av sig självt. Tack för all din omtanke - jag GÖR allt för att bli bättre, tro mig!

Elisabeth sa...

mARIANNE: Att drabbas av en stroke är tungt, och det blir ofta en stor och svår omställning, både för den drabbade och de anhöriga. Min mamma drabbades av en stor stroke 1993 med halvsidesförlamning, men hon hade tur och fick tillbaka det mesta av rörelseförmågan.
Tack snälla för din berättelse... och jag hoppas dina föräldrar får må så bra de kan ändå. Varm kram..

eLEONORA: Det låter bra, min vän. Å jag hoppas att dagen idag har kommit med ännu lite mer krafter till dig! Varm kram...