onsdag 15 september 2010

Det är mycket med det jordiska...

... brukar man säga. Å somligt i detta jordiska blir nästan åt det oöverstigliga hållet... åteminstone för mig nu. Jag tänker på det här med att gå och handla.

Idag tog det över 1,5 timma att gå in på Coop Konsum... och gå ut därifrån med 3 potatisar, 2 morötter, 1 lök, 3 champinjoner (stavade jag rätt nu?), 1 gul paprika, och en fiberfranska!!
Å jag var helt slut på.... snurrat på därinne och funderat och tittat... tänkt och klämt... letat och inte hittat... gått vidare och funderat igen... VAD SKA VI ÄTA IDAG???

Hur skulle jag få ihop till en middag idag som både var näringsriktig, inte för krånglig att göra, billig, smaka gott, och dessutom Carolina-vänlig? Hela tiden gick jag omkring och önskade att det skulle tändas en liten glödlampa ovanför huvudet på mig - en sådan där idélampa som hips vips bara skulle servera ett färdigt menyförslag med de kriterier jag hade ställt.

Å nu kommer vi till den skämmiga delen av berättelsen.... för någon lampa dök naturligtvis inte upp, så till slut var jag så less och trött på alltihopa så jag gick till charken. Där såg jag att de sålde nygrillad fläskfilé för 49. 90... och jag tänkte "jo, men det blir bra... det låter billigt... men några bitar räcker ju... gott... kanske inte det nyttigaste... och Carolina gillar det säkert." Tänkte jag. Å tänkte fel... eller rättare sagt, jag såg fel. På kilopriset...
För när killen bakom charken sträckte över den lilla lådan med de grillade pyttebitarna så läste jag 67.90!!!
67.90??? Å så skulle jag ha potatis till... å kanske måste jag ha någon sås... å var det så nyttigt egentligen... å så 67.90??!
Men jag log mot killen bakom charken... och tackade som om denna lilla låda för 67.90 var dagens fynd!
(Sen... å så skämmigt egentligen... så gick jag och klämde in den lilla lådan för 67.90 bakom gårdagens grillade och kalla kycklinglår. Lämnade den bara där.. och hoppades att den skulle kallna snabbt. Å att ingen skulle se... )

Hem kom jag, som sagt, med något nyttigare... något som jag sen rostade i ugnen. Näringsriktigt, inte krångligt alls, billigt, smakade gott... och dessutom någon som Carolina tyckte var jättegott! Å med lite skinka och en hårdbrödmacka till, så blev det alldeles perfekt!

..........

Det här var idag. En av många många dagar... och förutom dagens skämmiga, så är det ofta så här nu. Jag har haft problem med det länge... och jag tycker egentligen att det är ganska skämmigt överhuvudtaget. Jag har väl aldrig haft problem med att handla, och fixa mat! Men psykologen som jag träffade när jag gjorde den försäkringsmedicinska utredningen sa att det är vanligt när man har en kognitiv nedsättning... man får inte ihop det riktigt i tänket. Så det är väl bara att gilla läget ett tag till... än om jag försöker... verkligen försöker... att hitta nya strategier för det här.

Å VAD SKA VI ÄTA IMORGON??

7 kommentarer:

Anna sa...

Vissa perioder i sitt liv har man svårt att veta vad som ska ätas. Inspirationen kommer liksom inte. Bra iaf att middagen blev bra!

Renée sa...

Föstår dig precis... När jag var som sjukast (hade utmattningsdeppression åplus att min sjukdom hade börjat att spöka) så tappade jag mitt närminne helt! Vet hur det är att va dement... Fy sjutton vad man kan va tom i skallen. Nu när jag har repat mig någorlunda(närminnet är fortfarande sisåsär...) så förstår jag inte hur jag klarade att ta hand om mig själv plus ett barn på 2 år!!!
Nu är jag så glad och tacksam att jag har så mycket hjälp, jag har så mycket mediciner plus att jag har världens bästa vänner som hjälper mig! Om man någon gång får lära sig att vara tacksam så är det i en kris.
Du behöver inte skämmas över detta du känner. Det är ju en fs i ditt liv, du mår ju inte bra och på något sätt MÅSTE ju kroppen signalera att den mår pest.
Gör som jag; jag köper storpack med kyckling 2 kg. Sen lägger jag allt i marinad ena dagen och steker i ugnen nästa. Sen styckfryser jag alltihop! Sen finns det alltid mat för kyckling kan man göra så mycket av...
Nu babblar jag visst igen, hihi!
Ha det bäst och sköt om dig!

Anonym sa...

Ja va ska man säga.... du ä bra go du min vän :) Ja ska ge dig ett råd om middagsmaten, ta en stund du å Carro gå in i en kokbok antingen nån hemma eller på nätet å gör en liten lista på nå maträtter mellan 7-10 st då kan ni ha de som en liten hjälp att fixa middan både nyttig, näringrik, billig och Carro vänlig :) Å du behöv int känna dig virrigare än du alltid varit i de 11år jag känt dig:)Lappar å listor är tillåtet gammal som ung. Påk

Sofie sa...

En länk med en matlista för 12 veckor kanske kan ge lite mattips för framtiden?
http://www.alltforforaldrar.se/page/artikel/matlista-for-tolv-veckor

Kersti sa...

Det är det svåraste som finns. Det här med middagsmat. Snabbt, nyttigt, billigt och gott och så ska vegetarianen också äta. Phu det är så svårt. Jag mailar över några av våra favoritrecept i kategorin snabbt, billigt och lätt. Kram.

trollmor sa...

Du är inte ensam om att komma på vad man äter till middag min vän.
Jag är inne nu ien sån svacka. Skillnaden är väl att frysen är knökfull men orkar inte riktigt få till det ändå.Ibland går det så himla bra och ofta så himla dåligt.
Jag skulle behöva planera maten bättre.Idag till lunch blev det skrovmål !! Uppstekt köpepalt till middag. I morgon vet jag inte vad.
En gång skrev jag upp alla maträtter jag brukade göra och satte upp . Sedan så planerade jag utifrån den veckans matsedel.
Så här på hösten är rotfrukterna så billiga och jag älskar att rosta dem i ugnen med flingsalt.
Matbrödet vill jag helst baka själv,men tror du det blir gjort någe ofta ???
I morgon till middag, Jo det ska bli köttfärssås o pasta.Det var ett tag sedan.Brukar försöka göra så det räcker till lunch också.
Jag gillar egentligen att laga mat men då behöver jag både ork o tid.
Må väl
kram ewa

Mimmi sa...

Köttfärssås som man "drygar ut" med rivna morötter. läga den gärna i gjutjärnspanna, för järnets skulle. Har du ingen gjutjärnspanna kanske dina föräldrar har och inte använder.
Rivna morötter med citron eller apelsin som dressing blodpudding.

Du och dottern kan väl leta recept på helgerna och göra matlista o inköpslista. Och man behöver inte vara präktig och storhandla en gång i veckan utan det går jättebra att göra inköpslista som är uppdelad att man handlar var dag.

Lite tips i all välmening ha en bra dag.