onsdag 8 september 2010

Tre tänk...

... som jag har nu. Ett tänk, som rör oron över Carolina, som i flera dagar nu har "glömt" att ta sina järntabletter. Vi hade ett bråk om det igårkväll. Jag får skriva om det sen...

Ett tänk, och en reflektion över mitt föregående inlägg. Jag får skriva om det också sen...

Ett tänk, över det Carolina behövde hjälp med nu. Hon ska göra ett större projektarbete i skolan, och hon vill ha råd om det. Hon vill att projektet ska handla om demens, och kopplingen till pappa... men hon vet inte hur, och om vad. Bara att det ska vara viktigt... och att det ska göra en skillnad.
En idé hon hade var att följa med sin pappas ledsagare... och på så sätt skriva om ledsagning för dementa.
Men jag tror det är en dålig idé... jag tror det skulle bli alldeles för tungt för henne. Ganska säkert.
Ta kontakt med andra barn till dementa, och höra hur de klarar av det, är också en idé hon har... men hon tror att många inte skulle vilja berätta.
Hon vill så så gärna göra detta viktiga... men hon vet inte hur. Är det någon där ute som har några idéer så tar hon/vi tacksamt emot dem!

Nu blir det duschen...

10 kommentarer:

Pettas sa...

Jag tror att du skall låta henne följa med ledsagaren och pappan. Om det är det hon känner att hon vill så låt henne göra det. Vad hon än tänker göra i det här så blir det tungt för henne men kanhända en väldigt viktig process som får henne att växa litet extra och som också kan förmedla någonting speciellt för barn i samma situation.

Maria sa...

Hej, jag tycker det är en alldeles utmärkt idé för dottern att göra ett projektarbete om demens.s Kanske kan hon följa (och intervjua) någon annan ledsagare än just den som jobbar med pappan, så blir det inte alltför nära. Det viktiga är att hitta en bra frågeställning, men det vet hon säkert redan!

Renée sa...

Tror oxå att hon INTE ska göra detta hos sin pappa. Finns det fler demensboende där ni bor så kan hon ju kolla om hon får vara där på studiebesök istället.
Ha det bäst och sköt om dig!! Kramis.

Pia sa...

Carolinas idé om att prata med andra barn till dementa är en toppen idé...och jag tror visst att det är många som vill berätta.
Lycka till//Kram

Eleonora sa...

Jag tror att bästa idén kan nog Carolina själv ta fram. Det är ju hennes uppgift i sitt skolarbete. Att råda henne, kan slå alldeles fel.

Hon får inte glömma sina järnpiller! Låt dom stå ex. vid hennes frukostplats, så att hon kommer ihåg att ta dem varja dag.

Unknown sa...

Att Carolina tar sina järntabletter är viktigt med tanke på det som inträffat ♥ Biverkningarna av dom kan förstås vara jobbiga...kanske är det därför som hon glömt...

En av mina döttrar har fått en allvarlig sjukdom som tärt mycket på hennes järnvärde, och förmodligen kommer så att göra.
I början av sommaren var hon mycket dålig,och det var tal om inläggning på sjukhuset, men just nu så har hennes värden vänt åt rätt håll med hjälp av järntabletter, och en järnrik kost...eller kanske genom ett under ♥
Jag gläds för stunden i alla fall, och andas ut.
Jag har frågat henne om jag fick nämna det här i min kommentar till dig, och det var okej för henne, så då gör jag det.
Du och jag delar ju så mycket annat, mellan raderna, men det här blev kanske mer tydligt, från min sida.

När det gäller projektet, så tror jag som Du...det kommer att bli mycket tungt att medvandra i pappas vardag.
Nu har jag läst Carolinas blogg, och bilden av en mycket klok, och insiktsfull tjej, träder såå tydligt fram...ja, hon är en kopia av Dej :-)
Alltså, tror jag på sätt och vis, att Carolina kanske ändå skulle kunna välja att göra så, därför att det samtidigt blir en bearbetning ur en annan vinkel för henne.
Men, som sagt, en oerhört smärtsam sådan.

Det där, tål verkligen att tänkas på, och vridas och vändas, innan ett beslut fattas.

Hoppas att Du får en fin dag, min vän. Här, har dimman just lättat...

Varmaste kramen om ~~~
från Eva

trollmor sa...

Det är nog en kanonide att göra ett projektarbete på det ämmnet.
Ett bra sätt att förstå ,komma till insikt med.Att välja inriktining kan nog bara hon själv avgöra.Kanske kan hon baka in lite av varje i detta ämmne.Att ämmnet är lite bredare tex Att leva med en dementfamiljemedlem. Säkert hittar hon formen till slut för detta.
Kramis ewa

Ruta Ett sa...

Man kanske kan skriva lite om vad demens är, olika sorters demens och dess symptom, teorier om orsaken till demens, hur man hanterade dementa personer förr inom medicinen. Intervjua läkare, sköterskor, personal på ett boende för dementa, barn eller andra anhöriga till dementa, lite om forskning om demens och vilka upptäckter man gjort. Kontakta olika organisationer och intervjua t.ex. Demensförbundet, Alzheimerförbundet. Vilka behandlingsmetoder finns? Finns det behandling eller bromsmediciner?
Det här är vad jag kan komma på just nu.
kramar...

Elisabeth sa...

Till alla: Tack snälla för alla bra tips som ni lämnat till Carolinas projekt... både här, och på mailen.
Hon kommer nog att bolla det här projektet både med mig och sin handledare.. på det känslomässiga planet med mig, och rent praktiskt med sin handledare på skolan.

Projektet ska pågå fram till april så än finns det lite tid att fundera på. Än om hon känner sig lite stressad nu... då de flesta i hennes klass redan har sina projekt-idéer klara.
Idag ska hon iallafall åka ut till Sjöjungfruns gruppboende... "inte för att hälsa på pappa speciellt, utan för att få lite uppslag".

Sen... järntabletterna! Jag håller "järnkoll" nu!!

Lena L sa...

Jag kan tipsa om Ung Anhörig som har startats av en tjej i samma situation som Carolina. Susanne Axelsson heter hon. De har en webbsida som ni säkert kan hitta, om inte så hör av er så kan jag ordna adressen. Kram!