lördag 19 juli 2008

En god människa...

... vad är det? När man uteslutande tänker på en annan människa, utan att tänka på sig själv... utan att kräva något igen, utan att finna egen vinning, utan att sätta sig själv, och sina egna behov främst. Att vilja vara en del i en annan människas förmåga att överleva... att se det som en självklarhet att finnas där.

Det är för mig en god människa...

9 kommentarer:

Eleonora sa...

Hej vännen - hemma igen - skadad. Den 11 juli skickade jag en Award till dig - har du sett??

Återkommer när jag blivit bättre.
Kram

Bloggerskan sa...

Hmmmm,
Finns sådana människor? Jag är inte helt övertygad om att sådan altruism är möjlig. För detta osjälviska sätt att vara har ju ofta också ett egoistiskt syfte, att känna sig som en god människa.

För mig är de goda människorna sådana som erkänner sina svagheter inför sig själva och som kämpar för att GÖRA gott. Så mycket dom kan. Men som också bryr sig om sig själva. För jag tror att det är lättare att göra gott om man bryr sig om sig själv. Också.

I övrigt håller jag med om att vi är alldeles för dåliga på att vara där för varandra. Såg en film igår med John Travolta och Scarlett Johansson "A love song for Bobby Long". Där skildrades ett samhälle med en massa vinddrivna existenser som kunde vara nog så ego ibland, men där man slöt upp mangrant när det gällde. Blev lite avundsjuk på deras samhällsgemenskap... Fast det var ju bara på film, förstås... ;)

Bloggblad sa...

Iofs tror jag ju att de flesta mammor (och pappor i nästan samma utsträckning, har sett alltför många pappor som saknat den) har den instinkten, fast jag tror inte att den är särskilt vanlig i övrigt.
Och jag är inte särskild ädel heller...

Gisan sa...

Du är för mig en mycket god människa i alla dess betäckningar och betydelser. Kramar...

Diverselådan! sa...

Den goda människa du beskriver riskerar också att utarma sig själv. Man måste även kunna tänka på sig själv; sätta sig själv först, sina egna behov, sin egen vinning...
Man måste ha egen "påfyllning" annars kan man till slut inte ge något till någon.
Det är vad jag tror.
Kram från Annette

Anonym sa...

Tja god eller inte, nu är det dags.
Nu var det dags! Jag startar en insalmling omfolkomröstning om FRA med länk till alla i riksdagen och regeringen.

Länka gärna till mig. Enbart Folkomröstning.

Peter PC Carlsson

Anonym sa...

Visst är godhet så som du säger, att inte göra någon gärning för egen vinnings skull, utan för att man vill, kan, känner empati m m för sin nästa. Det är godhet för mig.
Stora kramar till er båda från Nalle

mossfolk sa...

Nja, efter att ha funderat flera gånger idag håller jag bara delvis med dig.
För har man de värderingarna ställer man samtidigt väldigt höga krav på sin omgivning. Få (mycket få) människor skulle kunna leva upp till dem och då undrar jag om övriga ska räknas som icke goda människor. Vad är motsatsen?
För mig är en god människa visserligen den finns och ställer upp. Men framförallt den som vill och strävar efter att göra det rätta.

Annela sa...

Har du läst boken "En god människa" av Nick Hornby? Den är rolig och tänkvärd. Finns på biblioteket.
kramar, vännen...