onsdag 9 november 2011

Det finns ingenting vackert...

... med den här dagen.

När jag kom dit så satt han vid matbordet och väntade på mat. Inga ögonbryn som höjdes när jag kom in. "Hej gubben, hur är det idag?" frågade jag. Han svarade inte. Sträckte fram handen för att stryka honom över huvudet men kom av mig när jag såg... så tunnhårig att man nästan såg igenom... och alldeles vitt. Han med sitt tjocka svarta hår. Men det är klart att jag strök honom över håret iallafall... som jag alltid gjort. Så mager han har blivit. Jag babblade på... tog hans hand i min... strök honom över kinden... svalde bort när jag kände efter och fortsatte babbla på... pussade honom på pannan... allt så välbekant och nära... och innerst inne fanns hoppet... kanske kanske skulle han känna igen... iallafall en glimt? Men någon glimt kom aldrig...

Försökte prata med honom... men ingen respons... än om jag ibland fick ett vagt och otydligt "ja" eller "nej", de enda ord han har kvar nu. Skrattade till lite ibland, men hans blick irrade mest omkring. "Puffade" med munnen.. ja, kan inte beskriva det bättre... gjorde blåsljud med munnen... som för sig själv... i sin egen värld.

Maten kom... och Ulla fick mata honom. Ge honom mat på gaffeln... föra glaset till munnen... fråga om han var mätt... och få ett diffust ja till svar. Jag klarade inte av att göra det... inte idag.
Under tiden blev jag och min vän M (min kontaktperson) bjudna på kaffe vid tevehörnan.. vänta på honom där. Jag babblade på då också...

Ulla fick leda honom till bordet... jag såg hur dåligt han gick. Tala om för honom... som till ett barn... "kom här Sven-Erik... vi går hitåt... här ska du få sitta... böj på benen nu så kan du sätta dig här i fåtöljen. Ni vet... när man inte längre vet hur man ska sätta sig... den bilden har jag också tagit med mig hem.

Sen satt vi där... Sven-Erik... min vän M... och jag. Försökte prata... få honom att skratta... berätta någe roligt... någonting vad som helst som skulle göra det roligt för honom... men det kom inte så många skratt. Sen märkte jag att han var trött... helt plötsligt så började han blåsa med munnen igen... ena ögat åkte igen... och så fick jag se hur han lyfte handen och "spelade" med fingrarna i luften. Kanske... tänte jag då... att där innanför i hans värld... så var det hans sätt att säga hur trött han var... men jag kunde inte tolka det i världen här utanför.

Han försökte flera gånger att lägga det ena benet över det andra... och till slut lyckades det.

Jag fick en fin pratstund med Ulla. (Hans skötare, och vår kontaktperson därute.)Om Sven-Erik. Om oss. Om chocken idag. Hon är en klippa... och hon förstod, sa hon.


Sen åkte vi därifrån. Jag sa "Hej då, gubben min... nu åker vi... å så ses vi sen!" Med pussen på pannan... handen på kinden... länge. Jag grät inte då... inte nu heller.


Det är ett dåligt skriv ikväll... men som sagt... det finns inget vackert med den här dagen... inget skriv om sorg och förtvilan... ingenting. Det finns bara chock, bara den djupaste förtvivlans förvivlade helhelvete... att måsta se den man skulle kunna dö för sitta på ett hem och bara måsta tvina bort. Min Sven-Erik... min.

Gode gode Gud... hjälp mig. Hjälp mig någon... för värre ska det bli.
Än om jag vet att morgondagen kommer... och som sagt... Carolina går först... alltid.

15 kommentarer:

Anitha sa...

Åååh.. Sänder styrkekramar till dig!

Anonym sa...

Kära vännen. Dagen ser ut att varit tung och som du skriver värre lär det bli. Är så tragiskt att våra kära män, inte finns kvar. Knappt att man känner igen "skalet" Ja mina ord tryter i kväll så jag skickar dig massor av varma och hårda kramar, samt en axel att luta mot då det blåser kallt.Ingabritt

Anonym sa...

Önskar jag kunde göra nåt för dig, men det går ju inte.Jag är en person som du aldrig mött men jag läser din blogg och följer dig, beundrar dig för din enorma styrka och mod.
Skickar dig och Carolina en riktigt stor kram :)
Veronica.

Mona sa...

Säger bara KRAM <3 Att se den man älskar, så förändrad, leta så efter glimtar av det "gamla"...kan man bara "förstå" om man varit där. Önskar det gick att skicka lite extra styrka till dig.../Mona

en annan sa...

*tårar* Åh stackars stackars dig, stackars dig. Kära du.

*KRAMAR*

Marjatta sa...

Kära vän..även om det inte fanns något vackert med dagen känns det nog ändå bra att du besökt din älskade S-E. Jag har tappat mitt ord i dag..blev så enormt berörd över text, och bilder. Vännen min ta hand om dig, och din fina Carolina tillsammans är ni starka i det svåra.Ha en fin dag, kramar om er båda två med de varmaste styrkekramar.

Ruta Ett sa...

Det var tappert av dig att gå dit och se verkligheten i vitögat. Det kan verkligen inte ha varit lätt och jag förstår att du var rädd för vad som skulle möta dig. Det är hemskt att det kan gå så fort och att det förändrar en människa så - en person, som du känt så väl så länge, som bara försvinner stegvis.
Det finns inget jag kan skriva som tröst - jävla Alzheimer!!
Stora, hårda, varma bamsekramar ...

Anonym sa...

Jag läser... och berörs...har inga ord...
Fina goa Elisabeth, ni finns i mina tankar alla tre...
Varm omfamnande kram Kia

åsa sa...

Så fint du skriver om din dag med S-E, även fast jag förstår att det är med gråten i halsen..
Ha dé!/Kram

Anonym sa...

Vill bara skicka dig en stor jättebamsedunderkram. Jag tänker på dig och ber för dig / Åsa

Anonym sa...

Känner med dig! önskar du vore nära mig, känner att jag skulle behöva din hjäp och erfarenhet då du är steget före..Detta är sååå svårt! Kramisar

Anonym sa...

Försökte skicka nyss, men det bara försvann.Att du har det obeskrivligt svårt är nog bara förnamnet..önskar att du bodde nära mig så vi kunde träffas och älta lite, och stötta samt hjälpa varandra och du kanske kunde ge mig lite kunskap,då du ligger steget före mig. Stor varm kram till dig Ann

Elisabeth sa...

Till alla: Jag ska svara på alla fina kommentarer... det har jag nog skrivit förut... men helgen har varit fokus på Carolina... så det har varit fullt upp. Men det är viktigt för mig... för jag tycker verkligen att ni är helt fantastiska som orkar följa med oss på den här resan! Varm kram till er alla...

Johanna W sa...

Många kramar till er, blir så ledsen för er skull... <3

Elisabeth sa...

Nej, jag orkar inte skriva några svar på kommentarerna till det här inlägget känner jag! Jag orkar helt enkelt inte känna efter.. tänka på det nu. Inget mer tänk på det svåra. Ikväll har jag mys med Carolina..
Tack ändå till er alla... och som jag skrev tidigare.. ni är fantastiska som orkar föja med! Tack snälla ni... Varm kram..