måndag 6 juli 2009

Idag är en bra dag...

... med mina mått mätt. Sådär lite ovanför vattenytan, lite starkare i känslan av att bära dagen här hemma i vårt nya liv, men också stark nog för att bära den dubbelbottnade känsla som jag alltid får efter ett telefonsamtal med SE. Värmen och sorgen...
Bara att höra hans röst.... höra hans skratt... höra de ord och uttryck som han alltid använt... det blir varmt här inombords... och det är bara bara vi. Bara vi, gubben!! Du och jag! Så där som alltid...
Men det är samma värme som sedan kommer med sorgen.... och det är som jag sagt förut... det är den lyckliga sorgens längtan! Då finns inte vi:et längre.... bara minnet av nyss. Minnet som bara är mitt att bära... för han har redan glömt

Idag är en bra dag.... så jag ringde till SE.
Först pratade jag med hans kontaktperson Ulla, som är en klippa... naturligtvis mest för SE, men lika mycket för mig och Carolina. Ulla är den som har SE under sina vingars beskydd på boendet... vet om han behöver något extra, vet hur han mår, och som jag vet.... månar om honom lite extra. Hon är därför den som jag har mest kontakt med.... och hon frågar ofta hur vi har det... hur vi klarar oss... lyssnar och förstår. Hon har kommit att bli en ovärderlig vän för mig.... nu när jag inte längre kan vara där för honom. Å vackrast, och det som naturligtvis gör mest ont, är att se hur SE lyser upp varje gång han ser henne... men jag förstår det. För det är så det ska vara nu.... alltid.

Sen pratade jag med SE.
Idag pratade vi mycket om Holmträsk, hans barndomshem. Medvetet... och efter en hel del prat om regnvädret utanför hans fönster, och "spön i backen", så ledde jag in samtalet på just Holmträsk. För jag vet ju att det är där de finns... de minnen som han har kvar.
"Men visst hade ni en häst som hette Frans...?" frågade jag. (Å det minnet... många gånger genom årens lopp, har SE skrattat och tillrättavisat mig i den frågan... ?)
Han började skratta...
"Nej, men Frans var ju en gubbe som bodde ovanför oss.... minns du inte det.... hästen hette ju Pontus...!"svarade han glatt. Å lite tillrättavisaraktigt och stolt... han mindes ju mer än mig!!
"Äsch, det hade jag glömt bort... du vet, jag kan ju inte minnas allt.." sa jag.
"Du håller nog på att bli lite gammal du..." sa han, och så skrattade han igen.

Just de här lilla.... om Frans, Pontus och hästen... hans minne, mitt inte-minne... det som vi delat så många många gånger.... att han kom ihåg det. Skrattade och tillrättavisade mig som han alltid gjort när Frans och Pontus kom på tal.... jag vårdar det lilla. Nu... och till evighet.

Sen lovade jag att komma upp med en räkmacka endera dan.... för nu var han hungrig.
"Ja, men då hör jag av mig senare då... å så är du rädd om dig... puss o kram..." sa jag.
"Ja, hej hej" svarade han.

Lyckliga sorgens längtan....

..........

Men det har också varit annat input som har gjort dagen bra. På ett sätt...
På förmiddagen tog Carolina och jag med oss Pontus P på en promenad upp till mamma och pappa. De bjöd på fika, med skratt och lite prat. Å mitt i kaffet ringde mammas hjärtläkare... och jag skulle ljuga rätt friskt om jag inte sa att jag är orolig för henne.... mycket. Jag ser... och jag hör ju. Som hur tungt hon andas nu... hur svag hon ser ut... men hur hon låtsas tuffa till sig. Men när hon berättar för läkaren hur hennes dagar har sett ut den senaste tiden... när jag hör hur tungt det går att andas för henne... när läkaren skriver ut KOL-medicin... då förstår jag att det är med tuffhet hon slåss för sin livsglädje nu. Å pappa tuffar också på för henne... mot alla väderkvarnar av sjukdom och elände som hon drabbats av. I det kan jag bara ge dom min allra största respekt och beundran... hur de kämpar på tillsammans!!

..........


Å sist... men absolut inte minst... så pågår ju planeringen inför vår Stockholmsresa! Eller för att vara riktigt ärlig.... Carolina har nog gått igenom Stockholms utbud av affärer och "måste-göra-grejer" ett x antal gånger redan! Jösses, å jag som bara vet att jag vill se Wasaskeppet....

8 kommentarer:

bollebygdsbo sa...

Det känns fint att läsa om dina stunder som gör ditt liv meningsfullt just nu.

jag hoppas att det kan bli en resa till rikets andra stad någon gång också.
Då vet du att vår altan finns för fika och mat. :)

kram

kicki sa...

Tack för dina fina ord du ger mej i din kommentar..jag blir lika glad varje gång...du är en enastående person, som går igenom så mycket själv och ändå orkar ge så mycket till andra, du är värdefull Elisabeth...
Nu skall du och stumpan Carolina ha det så jättemysigt i stora staden, SE har det bra i sitt boende...han är trygg med dem han bor med...jättekramar..

Dubbelörn sa...

Jag har nu mailat dig ;)

Bloggblad sa...

Skönt att det finns ljusa dagar!

Hur länge ska ni vara i Stockholm?

Laila sa...

En stor kram till dig som kom ihåg "min dag"
Det gjorde inte ens sambo och son! ;-)Men jag fick en liten svettig bukett av F på kvällen.
-" Mamma, det var dom ända blommorna jag hittade"
Hundkex, så fina eftersom dom var från hans hjärta. ♥

När är Sthlms trippen?

Ancan sa...

Hopas ni får en underbart trevlig och rofylld tripp :-)

Och du - det finns nog ett "vi" mellan er trots allt - bara ett lite annorlunda "vi".

KRAM

Eleonora sa...

Så fint och rart du skriver om din lilla mamma.Hoppas att medicinen ska hjälpa henne med andningen.

Jag förstår att ni planerar som bäst nu med er resa till Sthlm. Som jag sagt tidigare: Jag har ett rum med två sängar till er, men du har nämnt tidigare att ni ville ju bo inne i stan´på hotell litet mer exklusivt, men ifall ni ändrar er. så ...... låt mig veta. Bara jag är hemma då ni ämnar komma hit. Jag har resor planerade bla till Dalarna och Sigtuna. Kanske har ni redan bokat hotell? Vet du vilken tid ni kommer att vara här.?
Wasa-museet säger du - kanske också Halwylska Palatset? Jättefin utställning där just nu med vackra kläder som kändisar (Lady Di, Kennedy mfl) burit.

Ha det gott med all planering och vi hörs längre fram. Kram

Isabelle sa...

Hej vännen! Åh vad härligt att ni ska åka till Stockholm. Jag önskar er en ljuvlig semester. Njut varenda minut - det är ni SÅ värda du och C. Ta hand om dig och ha det gott. Stora varma kramar!