söndag 29 juli 2007

En liten undran...





... Varför går somligt inte att tänka nytt? En sak, en melodi, en maträtt eller en speciell plats är exempel på sådana ting som är så förknippad med en speciell person... så möjligheten att den någonsin får bli något annat, eller någon annans är oftast mycket liten!

"Mommas mortel" (Min mormors mortel som nu står hos mig...)

"Harrys bit´n" ( Benämning på några melodier, som min farfar sjöng..)

"Mårtens" ( Ett hus i hembyn, där en farbror som hette Mårten bodde..)

"Morfars götta" ( Min pappas morfars favoritgodis: Marianne karameller..)

... såna här exempel finns det flera av, åtminstone hos mig! Det senaste som nu har poppat upp är "Sylvias jordgubbar"! Min svärmors söta och goda jordgubbar... som inte alls är min svärmors längre! De. eller rättare sagt jordgubbslandet, följde med huset som nu övertagits av dottern...men som i min hjärna inte alls vill registrera något jordgubbsbyte!!

Kanske är det bara jag som har svårt att tänka nytt?




Söndag idag...

Mamma först: Hon är hemma nu! Tack för det Gud! Men jag blev som vanligt, när jag tycker att hon har haft lite för bråttom hem, lite frustrerad när hon ringde nu på eftermiddagen, och sa: "Jag är hemma nu!"(Med den typiska oj-vad-roligt-rösten..) "Men snälla mamma, är du verkligen frisk redan?" sa jag. "Ja, men det känns ganska bra..." svarade hon. Sen bytte hon snabbt samtalsämne genom att fråga: "Kommer du som vanligt och dricker kaffe imorgonbitti?"

Så här har vi haft det i många år nu! Från ett sjukhusbesök eller ett symptom på något allvarligt, till att landa med olika konsekvenser, och olika utgångar! Ibland, som idag kommer hon snabbt hem, ibland blir hon remitterad vidare, ofta blir det allvarligare och längre sjukhusvistelser.... och emellanåt blir det "bara" ett besök på akuten eller vårdcentralen! Så har vi lärt oss att leva nu... men oron för henne finns alltid där! Den oron blir ju heller inte mindre ju längre tiden går, och vi märker att symptom och sjukhusbesök kommer allt tätare..! Ibland så tänker jag: "Hur länge ska hennes hjärta orka?"
Får väl höra imorgon hur det är?

Fikade själv idag! Pontus P satt vid dörren.. och mådde inte så bra! Så det blev fort ut med honom... stackarn! Å jag som var så så trött...!

SE ganska trött idag och sov i stort sett hela förmiddagen..!

Carolina fick låna min dator igen! Måste ju ställa upp för henne när "data-abstinensen" blir för svår...! ( Någon ny dator blir det nog inte.. För det första så har vi inte råd, och för det andra så kommer hon att få låna en bärbar dator när hon börjar samhällsprogrammet till hösten!)

SE och jag tog en promenad på Coop! Det gick bra, då det inte var så mycket folk! Sen får man ju göra det till små "mys-promenader"... ingen stress, gå i lugn och ro och prata om små saker som händer runt omkring... och helt enkelt "mysa"... då går det oftast bra!

Middag - ja, det blev beställning av tunnbrödsrulle idag! SE gillade nog inte det riktigt, för han frågade flera gångar var potatisen var! Å jag förklarade lika många gånger, att till tunnbrödsrulle äter man inte potatis! Men han åt iallafall med god aptit - och det var ju huvudsaken..!

SE gick ned och sov en stund igen.. och jag intog kvälls-dippet på soffan... som vanligt!

SE och jag såg "Terminator 3" tillsammans.. SE tyckte den var super bra.. och jo, det tyckte ju jag också, fast jag hade sett den ungefär 3 biljoner gånger..(kändes det som...)!

Pontus P gick och lade sig 2 timmar före mig - så ikväll avslutade jag dagen ensam...!

Roligt idag: mamma hemma, mys-promenaden SE...

Mindre roligt idag: mamma-bråttom-hem.. Pontus P dåliga morgon...

Tips: Nja, idag är det lite tunnsått med några tips...!


Till alla mina livlinor: Varje dag är en gåva - en sällsamt skimrande möjlighet... men för att den ska skimra fullt ut behöver man ädla stenar som förgyller gåvan! Ni är alla ädla stenar i min dag...varje dag!

13 kommentarer:

Slaklina sa...

Vad skönt att din mamma är hemma igen även om hon hade bråttom därifrån!
Hoppas hon tar det med ro nu så hon piggar på sig!

SE:s trötthet beror nog mycket på hans medicin.
Vissa sorter blir man så förbaskat trötta av!
Ha en bra dag!
Kramen!

Anonym sa...

Det där var jag.........jag reggade ett konto för att kunna hjälpa en vän och sedan glömde jag logga ut från det kontot!

Kram Åsa

Anonym sa...

Va skönt att din mor fått komma hem o repat sig.

Jag är eller var sådan me som inte kunde tänka mig något nytt men kan de numera, slängde allt och köpte mitt egna o jag mår bra av det.

Kram på dig vännen

Anonym sa...

God morgon! Hoppas att din dag bjuder på trevliga stunder! Kramar...

Christina sa...

Skönt att din mamma är hemma igen.
Trött kan man bli av denna väderlek lite till mans, är trött varje dag här.
Hoppas att din måndag blir solig och skön...
Ha det riktigt gott vännen
Kram

Dubbelörn sa...

Hoppas solen skiner på dig idag...

Dagens morgontrevlighet: Kika in hos min favorit "Carpe Diem"

Kramar vännen

Anonym sa...

Elisabeth, vad din trötthet beror på finns det nog inga frågetecken kring, se, det är nog medicinerna... Pontus p ja, de kan ju bli sådär ibland.

Förstår din mamma men jag förstår dig som tycker att hon kan väl ta det lite lugnt och inte rusa hem...

Hoppas att det känns bra när ni ses på fikan så att du inte oroar dig FÖR mycket...

En stor kram fylld med ren energi och en hand som stryker dig över ryggen när det känns tungt...

Hoppas på en guldklimpsdag för er!!!

Anonym sa...

Så skönt för din mamma att komma hem. Även om det känns oroligt. Jag håller tummarna för att allt går bra.

Du är inte ensam om att hålla fast vid gamla namn. Jag tycker det är mysigt att hålla fast vid vissa saker. Vi använder fortfarande en del uttryck som barnen hade när de var små. Det heter t.ex. inte trolla utan trollolla :-)

Ha en underbar dag! Kram!

Anonym sa...

O nej Elisabeth. Jag skrev den här bloggen på svenska först. Lägger den här till dig. det är lite vardags filosofi som rör sig i min skalle. den finns under I lady stardusts hjärta på svenska
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sofia/Människor vandrar sina stigar och vägar
May 14th, 2007 by A Woman Edit |

Människor vandrar sina stigar och vägar. Alla söker vi lyckosamma stråk och gläntor. Men vad är en glänta värd, om vägen dit varit lätt och utan möda?
Blir inte gläntan som en viloplats i grönskad gudomlig famn om vi strävsamt gått genom snårskog och över okända broar? Finns samma ro i gläntorna som redan är väl trampade av andra?

Sofia

Anonym sa...

Känns säkert lite dubbelt för dig nu när din mamma fått komma hem. Precis så skriver du ju också i din sammanfattning av dagen.
Jag tycker att du har en otrolig styrka på så många sätt.
Tack också för din uppmuntran till så många av oss.
Kram från mig

Anonym sa...

Hallå, hallå.
Du var inne hos mig och skrev om "sjusovaredagen", samt en kommentar om dikten av Lars Björklund.
Jag tror att den Björklund som du tänker på heter Lennart.
han är diakon och föerläser ofta. jag har hört honom en antal gånger och precis som du skrev så är han väldigt bra.

Christina sa...

Tack för dina rara ord i min blogg.
Dippat på soffan.....jo du, har sovit där nästan hela kvällen!!!
Ibland får jag sådana tuppjuck, sover som en stock...på soffan :)
Synd om mannen min...
Nu sitter jag här och klockan är 01.00, inte klokt.

Ha det riktigt gott min goa vän
Kram

Elisabeth sa...

pellejöns/åsa: Det blev lite roligt med namnet..vem i hela friden är pellejöns?? Jo, jag har förstått att mycket beror på medicinen.. men att hela tiden använda sin kapacitet, den kapacitet som blir allt mindre, tar också mycket ork! Hoppas du hade en kanonkväll igår.. och molnfritt idag..Kram..

anita: Ja, det är skönt att hon är hemma igen! Du har nog kommit ett steg längre än mig då.. jag är nog lite för mycket "den som spar han har"! Kram..

gisan: Tack..jo, det gör det alltid! Det finns alltid någon liten ros som slår ut.. även på den mest tunga av dagar! Så är det..! Kram..

christina: Jag förstår inte heller att vädret ska ha sådan påverkan på ork och humör.. Men vi får ta en dag i taget.. Kram..

dubbelörnen: Tack för den trevligheten! Det värmde..! Det är inte så dumt att kika in på gästgiveriet heller... Kram..

maria: Men...jag äter inga mediciner! Mammor..jag säger bara det!! Jag älskar henne - men ibland blir jag galen på hennes "kan själv"-inställning som jag tycker går till överdrift emellanåt! Kram..

isabelle: Du höll tummarna hårt - för nu är hon hemma igen! Tack för det.. min vän! Barnens uttryck är något som sparas, och används, här också...vissa ord väldigt flitigt! Kram..

sofia: Ja, det är just det där.. "vad är en glänta värd om vägen dit varit lätt och utan möda" som jag hakar upp mig lite på! Om du och jag kommer till samma "glänta", fast du har kommit dit med möda, och jag har kommit dit med lätthet - skulle den då vara mer värd för dig än för mig?

Jag är väl för korkad för att förstå hur du menar.. ha det gott ändå! Kram..

kalegni: Tack snälla för dina värmande ord..! Vi är alla en länk på samma kedja.. alla har vi styrka på olika sätt.. Kram..

bollebygdsbo: Ja. det håller jag med om! Många föreläsare, och diakoner inom kyrkan är väldans bra att lyssna till.. om det inte blir för högtravande.. Kram..

christina: Men åh.. vad härligt! Du behövde nog det då!! Sömn är ju också ett sätt att ladda batterierna.. Kram..