onsdag 18 juli 2007

Gamarna samlas...







... eller kanske jag hellre skulle skriva pöbeln? De som nu med skenheligheten som vapen använder en pöbels signum för att fånga rovdjuret... och rovdjuret är jag! Allt bara för ett inlägg på en blogg! Ett inlägg som speglade en frustration och ilska över en lång tids förtvivlan och sorg.. och möttes av detta hat! Hade jag vetat att ert hat varit så stort, er självinsikt så liten, er ärlighet så förljugen... så hade jag kanske fortsatt att svälja!


Vad hade jag trott? Vad hade jag förväntat mig? Nja, jag vet egentligen inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men ett vet jag: Aldrig hade jag väntat mig detta, att människor som säger sig inte stå för elakhet och kallsinnighet, ändå väljer att bemöta inlägget precis med dessa egenskaper!


Kanske hade jag bara förväntat mig en smula förståelse och lite självkritik från er! Jag gick inte in på några detaljer, utan talade bara om den orättvisa och elakhet jag hade mött under så många år! Orättvisor och elakheter som nu bevisas av era simpla kommentarer.....


Lögner och påhopp förtjänar egentligen inget bemötande, men för Sven-Erik och Carolinas skull så måste jag visa att jag står stark och orädd, bemöter orätt och skyddar de mina! Med ett tyst medgivande står ni också bakom den anonymes röst för ytterligare lögner och påhopp... er självgodhet måste verkligen ha gett ert hat sådan näring när ni måste ta till sådana onda och desperata uttryck!


Som sagt, nu kommer jag att bemöta era kommentarer och inlägg. Sen måste jag vara situationen vuxen, vi avslutar den fruktlösa relationen med er, och jag fortsätter min historia, med mina ord, på min blogg!



Pyrobritt: Vad är det för lögner och falska anklagelser jag har skrivit? Att ni inte har ställt upp är ju sanning, eller hur? Att ni genom åren har varit både orättvisa och elaka, det har du ju själv konstaterat genom åren... så vad är det då som jag har ljugit om? Anledningen till varför jag ringde och skällde, var det lögnen? Att mitt arga telefonsamtal till dig berodde på en frustration, sorg och ilska som nu rann över - ljög jag om det? Om du läser inlägget lite noggrannare så ser du att jag har inte berört med en enda bokstav vad varken, du eller jag sa... för jag sa ingenting nästan.. jag skrek! Det skrev jag också!


Sen ... att du "erbjöd" dig att komma och hämta Se till barndomshemmet, så att jag och Carolina skulle få lite avlastning... det bevisar egentligen bara vilken liten insikt du har om dementa i allmänhet och SE i synnerhet! Att bara komma och hämta honom, en person som han inte umgåtts med på flera år.. till ett ställe där han förväntas komma ihåg så mycket! Det tyckte du skulle vara en bra idé? För en demenssjuk som bor hemma och vårdas av nära anhörig är det så att hans trygghet och beroende vilar på den anhörige och hemmiljön. Att då utsätta honom för en människa som han idag inte har någon trygghet till, och att ta honom till en miljö där så mycket redan gått förlorat för honom.... det är bara grymhet! Detta sa jag också i telefon till dig...


Jag vet att du alltid har misstrott mig och de kunskaper jag har om dementa och SE:s sjukdom. När jag på ett tidigt stadium i SE:s sjukdom berättade om hur allvarligt det var... långt gången alzheimer med stora frontallobsskador... så trodde du att jag ljög! Du fick ringa läkaren - som bara bekräftade det jag hade sagt..! SE: s läkare sa senast jag träffade honom: Elisabeth, du måste förstå att allting som SE gör nu kräver så mycket av honom... vad tror du då att en sådan utflykt skulle ha krävt av honom? Detta samtal har jag också återberättat för dig några gånger.. så därför trodde jag väl att du nu förstod och insåg omöjligheten med ett sådant grymt förslag.. men tydligen inte! Vi har nog inte samma erfarenhet av dementa... för trots att även jag är vårdutbildad, har tidigare arbetat i många år med dementa människor, och har vårdat en närstående i betydligt större omfattning än dig... så inser jag grymheten!


Att jag skällde ut dig... och var riktigt, riktigt galet arg... det skrev jag också! Det var ingenting som jag förnekade - det var, återigen om du hade valt att läsa, precis vad hela inlägget handlade om! Att du fick en riktig utskällning där jag bl a sa att jag tyckte du var en "skenhelig ko", det står jag för - det tycker jag fortfarande! Sen kan jag ju inte förutse när han kommer in - och det gjorde han nu - under tiden jag stod och skrek till dig..! Ditt val av ord, "applådera", det får stå för dig, tycker jag! Men då din åsikt om mig är att jag t om kan ljuga om SE:s sjukdom - då vill du nog gärna tro att jag ljuger om vad han sa också...! Men det spelar ingen roll... det är kanske lättare att acceptera en lögn än en sanning en sån här gång!


En beslut som jag har tagit, är att om SE far illa i kontakter med andra människor, oavsett släktskap eller inte, så kommer jag i egenskap av hans fru och anhörigvårdare att se till att han inte behöver utsättas för något han mår dåligt av!


Något nära sammanbrott är inte förestående... det är nog bara du som tror det! Jag är en stark människa... men aldrig så stark, att jag inte inser värdet av stöd från vänner och familj! Speciellt när det är svårt...! Men oavsett om jag vore en svag eller stark människa så brukar jag nog både hålla mig till fakta och sanning...


Att du säger att du är ledsen... ja, ord är bra! Men de kan aldrig ersätta en praktisk handling.. så är det! Du har sagt flera gånger att du är ledsen för att du inte KAN komma och hälsa på... för det är alltid fel tidpunkt när jag frågar... ska ha gäster, nöjesweekends, åka utomlands eller besöka andra, har andra planer etc etc...! att du då kommer med ditt "jag är ledsen", klingar rätt dåligt för en sjuk bror... och många gånger orkar jag helt enkelt inte ta någon diskussion, utan säger bara: "Jag förstår!" Sen förstår du väl att han blir glad när du ringer ibland, eller?


Slutligen, om du tycker att mit inlägg var lågt... vad är då eran häxjakt? Men du får fortsätta slå dig för bröstet, du allena som sagt den "rena och skära sanningen"... och jag som bara är den falska och lögnaktiga skatan ... ja, jag får väl fortsätta blogga jag! Sen förutsätter jag att alla får tycka och tänka som de vill - och använda de starka ord, som de anser passar i sammanhanget!!




cillirill: Ja, om jag tyckte att Britts kommentar var både trist och lögnaktig... så vet jag verkligen inte vad jag ska tycka om ditt hopkok av bevisligen uppenbara lögner! Inte så friskt, faktiskt!


Att du, Britt och Sven-Erik hade en relation även innan jag kom in i bilden behövde du nog inte upplysa någon om... ni var ju syskon! Men att skönmåla några tillfällen när ni gjorde roliga saker tillsammans, till att vara en lång tid då ni bara umgicks, hade roligt och tog hand om varandra, det är en skönmålning som bara existerar i din fantasi! Men det är inget fel att vilja försköna upplevelsen av sina egna minnen - så länge inte syftet är att använda det för att smutskasta någon annan! Sen var det ju så, att den som fick titta till dig var din syster Britt!


Men när det gäller ditt minne av SE:s 30-års dag (27 feb 1986)... då ljuger du! Jag och Sven-Erik hade då flyttat ihop - och han var inte hemma då! Den kvällen Olof Palme dog (28 feb 1986) var SE på mc-mässa i Stockholm, jag var hemma i vår gemensamma lägenhet och hade fått ryggskott! Morgonen efter mordet ringde SE till mig och berättade...! Att du kom hem vid ett senare tillfälle, och att ni tre gick på China - det minns jag också! Sven-Erik ville att jag skulle följa med, men jag tyckte att ni tre skulle få den kvällen för er själva!


När var jag f-bannad på dig och din syster då? Eftersom du verkar ha så klara minnesbilder av andra saker måste du väl minnas det också, eller? Kanske var jag f-bannad på dig, över din respektlöshet mot era föräldrar? Britt? Kanske de också är komna ur din fantasi?


Att du väljer att dra in din mamma och pappa i dina lögner - ja, vet du... det visar väl med vilken respekt du alltid har behandlat dem? Vilken heder du tillägnar dem! Vilket av din och din systers otaliga bråk är det inte som jag har blivit indragen och inblandad i? Ni har alltid försökt att få mig att "välja sida"... och tyvärr Cecilia, så har jag nog ganska många gånger också gjort det - till Britts fördel! Att jag tycker det är respektlöst att komma hem och skrika sig hes av ilska mot sina gamla föräldrar - det ställde jag inte upp på då, och inte senare heller för den delen! Att jag sen skulle ha gett dig en lögn.. att du efter överläggning med svärmor och svärfar inte var välkommen hem... faller ju på sin egen orimlighet! Så lättkontrollerad lögn skulle jag ju isåfall inte ha presenterat - det hade ju bara varit för dig att lyfta på telefonluren och kolla, eller hur? Hur du kan fabulera sådant här begriper jag inte! Men du är kanske van...


När du skiljde dig ställde vi alla upp för dig! Allra allra mest din mamma och pappa, och din syster! Helt naturligt! De tog ett fantastiskt ansvar för dig och dina barns skull! Men att säga att vi inte ställde upp för dig... otaliga är väl de besök vi gjorde till dig, köpte saker som du behövde, hjälpte dig att flytta etc etc... Jag har inget minne av att jag skulle ha sagt något sådant, att SE minsann inte hade några systrar... så det är en lögn eller en sanning som tyvärr får stå för dig! Men med facit av alla lögner och påhopp du har spridit här, så håller jag för troligast att du även i detta använder en lögn!


Ja, vi skulle kunna ha haft ett underbart förhållande... men vad du inte vet är att ett förhållande bygger på ömsesidig respekt. Den har du tyvärr inte! Att ge och ta... som du skrev till Carolina - gäller även dig, Cecilia! Att friskt blanda lögner och fantasier med sanningen brukar heller inte vara ett särskilt bra tillvägagångssätt för att skapa ett förhållande!


Din rad om SE:s ledsagare, den förtjänar egentligen inget bemötande! Att måsta ta till en sådan grov lögn för att smutskasta mig, det fodras en sjuk, ond människa till det! Så sorglig du är! Det är bara att gå in och läsa min blogg om ledsagarservicen... det kanske du också borde göra. Så inser du att de allra flesta genomskådar din fula lögn!


Du använder din syster Britt, och hennes sjukdom och hennes vistelseort som en mycket dålig ursäkt till varför ni inte hälsat på! Tror du inte jag vet hur dålig hon är ibland - men hon har ju även bättre dagar... och någon av dessa kunde hon ju ha använt för ett besök! Likaväl som att hon kan använda flyget för andra besök, kan hon väl använda flyget för ett besök hos sin bror? Försvaret för din egen del - är ännu sämre! Du har ju inte bott där du bor nu i 2 år (sen SE fick sin diagnos)! För några månader sedan bodde du i Örnsköldsvik.. vilket är 10 mil härifrån och det gick bussar flera gånger dagligen! Men det är konstigt ändå... att sedan du nu flyttade dit har du ändå haft möjlighet att besöka andra ställen som ligger betydligt längre bort? Visst är det lite konstigt? 17 mil för ett besök till din bror...


Var mitt "jag förstår" en försäkran för er... att ni, trots alla tillfällen och möjligheter ni hade för ett besök, inte behövde komma! Då jag är en så dålig svägerska som du beskriver mig här ovan - så är det ju konstigt att dessa ord har vägt så tungt i era öron! Var mitt "jag förstår" pluggen som slog igen ert eget förstånd, och ert eget samvete?


Slutligen, att syskon bråkar är jag väl förtrogen med... jag har tre stycken, så jag vet! Men att hitta på historier med lögner, händelser utryckta ur sitt sammanhang bara för att skapa en falsk bild av en svägerska som förstörde er relation - det bevisar bara vad jag tidigare har skrivit, du har ingen självinsikt och du är elak! Det visar också vilken respekt och EQ du har - ingen alls!

Sensitive: Jag tänker inte bemöta ditt inlägg så mycket! Jag vill inte det.. Vad jag istället vill göra är att tacka för att du var och hälsade på oss här i Umeå. Du och din pojkvän! Tack.. vi blev väldigt glada över det! Då varken din mamma eller moster har gjort det - så kändes det ju extra roligt den gången ni två var hit! Tack för det snälla du...! Men det finns flera sanningar och det finns flera lögner.. så är det! Vi har ställt upp både för din morfar och din mormor... mycket mer än du kanske fått veta! Din mormor har också varit hit flera gånger sen SE blev sjuk - men nu senaste gången så sa jag precis som det var: Jag orkade inte! Tycker väl inte att jag ska behöva lida för det, eller? I övrigt får du läsa de bemötande jag gjort...och precis som du tycker jag det här var så onödigt! Men har du aldrig blivit så arg över någonting? Än om vi under de flesta år försökt att besöka dig när du fyllt år eller vid andra högtidliga tillfällen - så betyder det ju inte att vi kan göra det jämt? Speciellt nu...! Ha det gott..

Nu har jag bemött de kommentarer jag fått från syskon och systerdotter... och nu lägger jag locket på det här!

Någon kommentar till den "anonyme" tänker jag inte göra! Vill bara fråga denne "anonyme", om han tror sig fått sanningen som underlag? Kan du bevisa det du skriver..? Kan jag bevisa motsatsen... Ja !!

Jag kommer också att fortsätta att blogga om mitt liv, och hur vi har det! En normalt sund reaktion från någon, som lever under konstant press, som min läkare sa nu senast, kommer det nog att bli flera av... ingen är perfekt!

Till alla mina livlinor: Nu är jag så slut på - tack för att ni förstått... tack för att jag slapp möta pöbeln själv... tack helt enkelt för allting... tack så så mycket!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas verkligen att du orkar ta dig vidre efter detta....Jättetråkigt att det ska bli så, men starkt av dig att orka bemöta det. Ha det gott gumman:) Kram

Anonym sa...

Jag beundrar din styrka.

K sa...

Så tråkigt när det blir som jag kunnat läsa här. Vill bara säga att du finns hos mina tankar i natten och på dagarna. Styrkekramar!

Christina sa...

Jag beundrar din styrka, Elisabeth.
Du har gjort det enda riktiga, bemött deras kommentarer och fortsatt där du slutade, helt riktigt.
Du skall veta att du har min vänskap, en vänskap som är starkare nu efter detta.
Jag har också arbetat med dementa människor och det du skriver är alldeles rätt och din omtanke om SE är så vacker och fin.
Jag önskar dig och din kära familj allt gott i världen.
Kramkram

Anonym sa...

Kram!

Dubbelörn sa...

Starkare kommer du att gå ur det hela!

Kramar i mängder

Anonym sa...

Tyvärr så finns det många som beter sig på det sättet!
Vicke

Anonym sa...

Vad skönt att du är tillbaka!:D
Väldigt bra svar på tal till "släkten"!
Och att du fortsätter blogga på "ditt" sätt är jag glad för!
För din blogg är en välskriven skildring av ett liv som just nu är i kaos.
Man känner att man är "med" på nåt sätt!
Ha en skön dag!

Bamsekramar till ER!!!

Anonym sa...

Elisabeth: Det var det mest modiga, starka och konkreta bemötande jag sett/varit med om på länge!!!

Jag har oxå läst inlägget hos cillirill och uppfattade det just så, en överdrivenhet med subtila lögner inlindade... Sen kan man ju välja att inte kalla det lögner och istället se en människas förtvivlade behov av att väva ihop sin egen livshistoria...

Jag har oxå läst kommentaren hos C vilket gjorde mig väldigt ledsen och berörd av hur en faster kan lämna en sådan kommentar till ett, fortfarande, barn! Visst man prioriterar men det lyste igenom så mycket annat, mellan raderna men oxå i dem...

Att inte bemöta anonym är rätt och riktigt tycker jag, är man anonym så är man inte berättigad till ett bemötande... Faktum är att är det några som skulle vilja möta anonym så är det väl vi kommentatorer, för så många förolämpningar har jag och fler med mig nog aldrig tagit på en och samma dag... Så anonym, måtte du aldrig stöta på mig...

Vad gäller pyrobritt, så ja, kommentaren finns ju i ditt förra inlägg för alltid och du har bemött...

Nu Elisabeth, går du vidare och som dubbelörnen säger, du växer dig starkare!!!

Stora kramar i massor till dig vännen och idag ska det regna guldklimpar hos er hela dagen!!!

Anonym sa...

Ordspråket "Släkten är värst" stämmer in på pricken här. Dessa människor på SE's sida vill jag bara säja o fråga: Hur gamla är ni? Ni är ju fortfarande i sandlåde nivån som ni håller på. Till den anonyme i förra inlägget som påstår att Personlighetsstörning är det samma som Psykopat, kan inte veta mycket. Lär er hålla isär greppen på Lögn och sanning.
Elisabeth är en genom varm och kärleksfull människa, som är värd all lycka i världen. Hon behöver inte detta från er.
STOR kram till dig Elisabeth!!!!

Anonym sa...

Ja du vad ska man säga nu då.. allt som andra redan lagt i orden här och mycket mer..
Att du väljer att gå ut med detta som du skrev om släkten får stå för dig.. tycker du är modig på alla vis att du gör så, men det har alltid en baksida.. Visserligen nämner inte du direkta namn..
Du sitter i en dilemma och har så mycket runt dig nu och bär dessutom på släktens frånvaro i en jobbig sits.. klart du är både förbannad, ledsen och besviken.. vem hade inte varit det.
Har hört så mycket om det där att släkt och vänner läser ens bloggar och då blir det tyvärr så här.. man klampar in med hela sitt försvar..
Man kan blogga anonymt, men var och en väljer den form de själ vill ha..
Ha det nu så gott och stäng av från allt obekvämt.
Kram på dej från en av dina livlinor.

Anonym sa...

Utdrag ur bloggers användarvillkor; Användare får inte lägga upp information som kan identifiera andra personer eller konfidentiella uppgifter,
Hatiskt innehåll. Hatiska uttalanden och annat tvivelaktigt innehåll kan flaggas för granskning av våra användare. När det händer, förbehåller Blogger sig rätten att varna andra om potentiellt förolämpande material. Detta görs via en varningssida.

Anonym sa...

När man klipper ihop ett utdrag så där så kan det vara bra att ta med så mycket som möjligt av det väsentliga!!!!

Utdrag ur bloggers användarvillkor

Användare får inte lägga upp information som kan identifiera andra personer eller KONFIDENTIELLA UPPGIFTER, T.EX. KREDITKORTSNUMMER, PERSONNUMMER och andra känsliga uppgifter. Du får inte lägga upp information om andra personers lösenord, användarnamn, telefonnummer, adresser och e-postadresser om de inte redan finns tillgängliga på webben.

Hatiskt innehåll. Hatiska uttalanden och annat tvivelaktigt innehåll kan flaggas för granskning av våra användare. När det händer, förbehåller Blogger sig rätten att varna andra om potentiellt förolämpande material. Detta görs via en varningssida. Annat innehåll, som vuxenmaterial, kan avpubliceras så att det inte visas på välbesökta ställen, t.ex. de startsidor som finns på Blogger.com.

Bara för att en blogg har fått röster på det här sättet innebär det inte att någon åtgärd kommer att vidtas. Till exempel kommer bloggar som är flaggade på grund av att läsare är oense om de politiska åsikterna i bloggen inte att åtgärdas.

Mer information om funktionen "Flagga som anstötlig" finns i hjälp till Blogger .

Ärekränkning/förtal. Användare får inte publicera något som är olagligt, ärekränkande eller bedrägligt. Observera att ett påstått förtal inte innebär att det är ärekränkning. SANNINGSHALTEN i uttrycket är avgörande för om det ska anses vara ärekränkning och vi kan inte göra den sortens bedömningar. Om vi har skäl att tro att ett påstående är ärekränkande (genom ett DOMSLUT till exempel) kommer vi att ta bort påståendet.

Anonym sa...

Ja jösses,anonym är patetisk som i sin iver klipper och klistrar i "villkoren" som det passar han/hon syfte bäst!
(Gissar på att det är en "hon" för inga eller väldigt få karlar håller på med sånt här!)

Hur har ni det med vädret idag??
Här är det växlande!
Hoppas ni har en ok dag allihopa!
KRAM!

PS.jag har oxå varit och läst i de här personernas bloggar och din dotters.Jag säger bara att det är beklämmande!

Anonym sa...

Åter till bloggvärlden efter några dagar utan internet och ser att det är turbulent kring dig, Elisabeth. Skickar styrkekramar i cyberrymden.

Anonym sa...

Fortsätt skriv för dig själv och för att berätta en historia många behöver få läsa. Fortsätt skriv för egen del och för dem som står dig närmast. Håll resten utanför. Så gott det går. Lång, varm kram.

bollebygdsbo sa...

Elisabeth.
Jag har läst din blogg till och från och känner verkligen med dig. Har vänner/bekanta som också har anhöriga med samma diagnos som din man. Vill gärna ha din e-postadress om du vill lämna ut den.
Min hittar du på www.bollebygdsbo.se
Kramar från Ingela

Elisabeth sa...

annika: Ja, nu tar vi nya tag! Så är det för oss allihopa,tror jag.. vi måste ju! Jag behövde ju inte kämpa ensam.. Kram..

johanna: Jag beundrar din.. Kram..

magalös: Ja, visst är det trist! Men det är nog många vad jag har förstått som har släktproblem..! Tack för din omtanke.. Kram..

christina: Tack för din vänskap.. och du har min! Nu tar vi nya tag.. Kram..

gunilla: En kram tillbaka..

dubbelörnen: Ja, jag hoppas det! För det har varit lite "low-life" några dagar nu.. Kram..

vicke: Jo, jag vet... och det är egentligen bara så sorgligt! Som maria skrev.. inte så underligt at vi har världskrig...! Kram..

åsa: Tack snälla!! Vi är alla med lite i varandras liv, eller? Vi hälsar ju på hos varandra dagligen... och du skriver "coolt" enligt Carolina, och bra enligt mig! Kram..

maria: Nu tappade jag nästan orden och börjar rodna... men Tack för den kommentaren - en vinge som jag behövde för att våga lyfta igen... du vet! Kram..

anita: Tack för de orden... det var vackert och snällt sagt! Varför vissa människor gör som dom gör, och är som dom är... det är nog en gåta för många! Kram..

pialotta: Ja, sånt är livet.. kanske man kan säga! En ärlighet är sällan snäll - och modiga människor har fått lida för mindre, tyvärr! Om jag hade insett vilket hat som fanns - hade jag nog svalt lite till..! Tack snälla för dina livline-egenskaper.. Kram..

anonym: ?

maria: Ja, jag tänker lite på hur jag ska gå vidare nu... var/hur anmäler man? Du kan det här märker jag! Bra! Kram..

åsa: Ja, den här klipp- och klistratekniken fick man väl lära sig i småskolan, eller?
Vädret... ja, becksvart tyvärr! Så jag återkommer imorgon med en bullentin! Kram..

plupp: Välkommen tillbaka! Du är saknad...! Turbulensen har förhoppningsvis avtagit nu! Kram..

christina: TACK snälla! Nu Ja, jag tänker fortsätta skriva.. och umgås i cyberspace...Kram..

bollebygdsbo: Välkommen.. ja, det har varit lite tufft här ett tag..! Har varit in till dig en sväng... vi hörs igen! Kram..

TILL ALLA: En händelse utan motstycke är nu förhoppningsvis över och förbi! Men utan er.. livlinor.. så hade jag ALDRIG fixat det här... det säger jag bara! Att ni med er värme, omtanke, generositet, kärlek, empati... ja, jag kan hålla på hur länge som helst... tog mig igenom!

Det har varit några helvetesdagar.. och ännu värre helvetesnätter... men med tiden, och de varma kontakterna med er, kommer denna händelse en dag att vara ett minne blott! Varm Ödmjuk tacksam KRAM till er alla...

Anonym sa...

Stora kramar och massor med energi till dig, för det behöver du trots den otroliga styrka du besitter. Kramar...