torsdag 12 juli 2007

Idag fann jag min tvillingsjäl...typ!



En kändiskille vid namn Ola Svensson är tydligen min tvillingsjäl i den här världen! Va? Det är väl inte fy skam att ha en kändis som tvillingsjäl, eller? Min dotter som hittade honom till mig via ett antal frågor i ungdomstidningen "Frida", ansåg iallafall att jag kunde skatta mig såååå lycklig över detta faktum.. Hmm! Att man med dessa tämligen löjliga frågor kunde hitta denne tvillingsjäl... ja, det ska väl vara en ungdomstidning till det!

Frågorna som jag skulle besvara var: 1. Hur klär du dig? 2. Hur beter du dig på dansgolvet? 3. Vad tänder du på? 4. Vilket jobb skulle du helst vilja ha? 5. Vad gör du helst på en dejt? 6. Hur är du vid första mötet med din pojkväns föräldrar? 7. Dina kompisar plockar fram kameran, vilken pose intar du? (Skratta inte.. jag vet...!)

Jaha ja, tagen av stundens (mamma-dotter viktigt) allvar.. och efter att min dotter snusförståndigt sagt: "Ja, men du vet ju mamma att det här gäller dom som är ung... så försökte jag ju verkligen att tänka mig som 16 år igen.. och ge henne "rätt" svar, alltså både ungdomligt och samtidigt inte-får-MIN-MAMMA-tycka-så svar. Jag tror jag klarade det...

För hon sken upp som en sol, sen hon räknat ihop svarspoängen och sa: "MAMMA!! Din tvillingsjäl är OLA SVENSSON...!" "Jaha, men jösses, det var inte dåligt att jag har en kändis som Ola Svensson som tvillingsjäl", svarade jag med min bästa åh-vad-roligt röst. Men inom mig tänkte jag: Dumma frågor med fåniga svar, hitta en tvillingsjäl som dessutom måste vara kändis, och slutligen: VEM SJUTTON ÄR OLA SVENSSON?

Torsdag idag...

Vaknade... som vanligt tidigt. Men låg snällt kvar tills SE kom med kaffet! Det har ju blivit en vana nu, åtminstone under sommaren... Vi fikade och busade med Pontus P.

Mamma ringde. Hon och pappa är hund- och husvakt den här veckan hos min syster, som bor i Mellansel, utanför Örnsköldsvik. Gissar att det är pappa som får dra det "tyngsta lasset" - gå ut med hunden, hålla städat.. och kanske köra tvättmaskinen. (Att det ska vara städat och tvättat när min syster kommer hem... det har alltid varit viktigt för mamma - oavsett om hon orkar eller inte. Pappa, du är verkligen tålmodig..!)

Städ- och plockdag. Trist, men nödvändigt... här är det faktiskt som ett delmoment av "plockepinn" ibland! Alla deltar från början - men det är jag som får plocka upp "pinnarna"!

Carolina och jag tog en promenad till Coop. Pratade lite om framtiden.. våra drömmar och mardrömmar om hur livet kommer att se ut för oss då! Att livet då kommer att se betydligt mer annorlunda ut än nu förstår vi ju.. iallafall om man jämför med hur mycket som har blivit sämre den här sommaren jämfört med förra sommaren.

Carolina har så mycket drömmar, så mycket hon skulle vilja göra och uppleva NU - men hon förstår ju att den här sommaren är som den är, vi har inte samma möjligheter som tidigare, och SE:s behov av trygghet och kontinuitet gör att vi måste planera och fungera i en annan takt nu. Sorgligt nog har jag inget körkort, och bilen har vi naturligtvis sålt... så vår enda möjlighet att ta oss någonstans hänger på andras välvilja. Att ta bussen och åka iväg med någon som har Alzheimer med stora frontallobsskador, som dessutom befinner sig i stadie 2 av 3, det är bara inte möjligt... varken för mig eller Sven-Erik. Ett trist faktum.. Men det kommer bättre tider - det måste vi tro på!

Middag - soppa! Ja, som vanligt ingen gourme-middag - men...

SE gick och vilade... och jag dippade på ... soffan! "Glamour" som sömnmedel och Nyheterna som väckarklocka! Fungerar varje gång!

SE ringde sin mamma i Åsele. Men jag fick hjälpa honom - då han först slog fel nummer, och sen inte kom ihåg/blev osäker på sin mammas telefonnummer... Roligt initiativ! (Svärmor som vanligt glad - och jag vet att hon ska ställa upp och hjälpa till som potatisskalare nu under den stora marknaden i Åsele. Starkt jobbat, Svärmor!)

Carolina hade killar på rummet! Nja, det var väl inte fullt så dramatiskt som det lät - det var bara en kille - hennes kompis Viktor. (Vi hade inte träffat honom tidigare - så killen imponerade stort då han kom in och tog i hand och hälsade! Va? Visst var det lite snyggt?)

Såg som vanligt en trist dålig actionfilm på TV. Den var så dålig så jag kommer inte ens ihåg vad den hette! SE tyckte att den var bra - huvudsaken det..!

Pontus P och jag zappar ensamma av kvällens usla tv: program och skriver blogg.

Roligt idag: tvillingsjäl-insikten, carolina-promenaden, Viktor-besöket...

Mindre roligt idag: insiktslösa människor, SE som allt som oftast glömmer att spola efter sig på toaletten, nästa sommar...

Tips: Sök inte er tvillingsjäl i blaskorna! Om ni inte vill ha er ett gott skratt förstås! De hittar man väl på andra sätt...!

Till alla mina livlinor: Ni ser - ni vet - ni förstår - ni hjälper... många kan inte det! TACK alltid, ödmjukt!

22 kommentarer:

Anonym sa...

En röst i natten:-)
Tvillingsjäl.. ha, ha ja det kan man säja.. Kommer in och läser mer i morgon för nu trillar snart ögona av..
Tack snälla för din omtanke för mej/oss här.. Du kan läsa och ana dej till nu, men av personliga själ blir det ingen nämnd, men för den sak ingen glömd:-)
Kram på dej

Anonym sa...

hej Elisabeth Vi kanske är tvillingsjälar allihop, fast vi inte ser det. hihihi
,,,,,,,,,,,,,
ja jag skriver ibland korta böner. det är hebreiska med vanliga bokstäver
För sjutton gubbar jag måste välsigna min blogg mellav varven tänker jag hahahaha

kul med felläsningen hihihi

kramis sofia

Anonym sa...

Åh, jag sitter här vid datorn med gåshud! Att moster skulle heta Solen... M a o jag skulle heta Solen. En tanke som värmer mitt hjärta otroligt. Du ger så mycket, men du ser det nog inte alltid. Tack! Det är en tanke jag kommer ha med mig resten av livet. kramar...

Anonym sa...

De där testerna var man helsåld på i den åldern! :)

Förstår ditt dilemma,att inte ha körkort och dotterns som vill "iväg" på saker och det omöjliga i att ta bussen med SE!

Vad kul att dottern fick trevligt besök och det var ju en väldigt artig kille som tog i hand.

Här tjoar alla "Hallå" när dom kommer och när dom går brukar jag ha somnat!

ha en bra dag Elisabet,jag hoppas solen kommer hit vid middag. det har dom lovat!

Kram på dig/er!

Anonym sa...

Elisabeth!!!

Tvillingsjälar!!! Ja, ni är för roliga men visst finns de men kanske inte genom tester så där... Visst är det en balansgång med vilka svar man får ge barnen, de är svåra att få nöjda i det... Det verkade som att ni fick en bra stund du och dotra, Trevligt!!!

Jag gillar din reflektion: Och vem är han??? (Ola Svensson, jag vet inte heller)


Känner igen mig i plockepinnet, det är märkligt hur mycket pinnar det kan ligga kvar och skräpa...*ler*

Vad synd att du inte har körkort! Kan tänka mig att det skulle underlätta och ge mycket frihet...

Du skulle kunna ta körkort!

Eller låna mitt för jag kan ju så sällan köra nu för tiden....*fniss*

Hoppas att du får en bra fredag den 13:e!!! För det finns väl inga skrockfulla här???!!!*fniss* mer än jag då??? En fredag med guldströssel önskar jag dig...

Stora kramar på dig Elisabeth

Anonym sa...

En sak till: Jag förstår inte det står tider när du lägger upp dina inlägg men de stämmer inte...

Som på denna: 13.48 12/7

Men jag har inte sett den förrän nu på morgonen... Hur går det ihop???

F-låt en okunnig en men frågar man inte så får man inget veta...

Kram!!!

Anonym sa...

Du är fantastisk på att skriva så man känner att man är med i ditt liv. Du har en otrolig styrka som delar detta med oss som läser. Kramar...

Anonym sa...

Maria:Det där med att klocka och datum inte stämmer är bara en inställnings sak på bloggen!

Så det är lätt åtgärdat!
Och så sant att om man inte frågar så får man inget veta! :D
Ha det bra!

Christina sa...

Kul med en tvillingsjäl, vet inte vem min är men jag har säkert någon.
Önskar dig och de dina en skön helg (utan regn).
Ha det gott vännen min
Kramkram

Anonym sa...

=) jag säjer de samma, vem 17 är Ola Svensson?
Minns att jag o mina vänner gjorde en massa sådana tester och fick dom mest galnaste svaren o de gick man o trodde på stenhårt *S* nu kan man bara skratta åt det.

STOR kram

Anonym sa...

Jag är så glad att jag hittat din blogg! Hälsningar Annebelle

Elisabeth sa...

pialotta: Kanske är det som sofia säger.. vi är tvillingsjälar på något sätt allihopa! Osynliga band som av livet knyter oss samman? Är det någon som ska tacka för omtanke - så är det jag! Du har en unik förmåga att ge omtanke till alla som av olika anledningar landar på din planet! Förstår så så väl dina dagar nu.. Kram..

sofia: Ja, det har du kanske rätt i! Du behöver väl inte välsigna din blogg - du är väl nog välsignad i dig ändå som den fina person du är? Var det hebreiska? Ja, då förstår du ju att det blev heltokigt för mig...? Kram..

gisan: Tack för de fina orden! Jag hade rätt: Bara en sol kan skriva så! Jag gissar att du sprider dina strålar till ganska många, och när regnet kommer så väntar du bara tills molnen dragit förbi..! Ha det gott.. Kram..

sickan: Jo,jag minns ju också de där testerna! Var man verkligen så dumköpt i den åldern? (Hoppas inte Carolina läser detta nu!) Förresten, Carolinas dator ligger fortfarande nere... men hon hälsar och tackar för besöket, och kommer nog att titta in till dig när hon får möjlighet! Det här med kompisbesök..ja, ungefär som du beskriver så brukar det oftast vara här också.. då förstår du att jag blev impad den här gången! Här har vi haft sol idag.. hoppas verkligen att du har haft detsamma! Kram..

maria: Åh, vad bra! Jag behöver alltså inte känna mig helt hopplöst mossig och ute, som inte vet vem OLA SVENSSON är! Puh!!
Ja, jösses tänk om man kunde låna körkortet av någon - det vore kanske inte så dumt, tack för erbjudandet! Men jag ska fundera över det här med körkortet... tid, pengar och ork - är väl det som fattas! Vi får se... kanske blir det realiserbart lite längre fram!
Skrockfull - inte ett dugg! Nycklar på bordet, gå under en stege, svarta katter, fredag den 13:e... tror inte alls på sånt - kanske därför jag har haft lite väl mycket otur senaste tiden?! Hmm... Jag tar lite av det guldströssel du skickade, pudrar en drömkaka.. och skickar den till dig.. Kram..

maria igen: Skrev inlägget inatt vid 2-tiden... men jag har också märkt problemet med bloggklockan... måste kolla!

SICKAN... HJÄLP! hur gör man? Förklara för oss stackare som inte vet.. (Bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum!)

gisan: Tack! De orden värmde.. ja, du är ju en sol.. som sprider varma ord runt omkring dig.. Kram..

christina: Tvillingsjäl - ja, jag känner mig ha en liten tvillingsjäl hos alla er på något sätt! Hoppas att även du får en helg UTAN det förtvivlade regnet.. så du kan använda dina röda, vackra skor... Kram..

angel: Ja, du skriver precis som jag också tänker: Var man verkligen så blåögd..? (och det var vi ju... sorgligt nog!) OLA SVENSSON... ja, tydligen ett popsnöre av snyggaste modell yngre! STOR kram..

annebelle: Välkommen... vad roligt att du hittat hit! Jag var in lite snabbt till dig tidigare - såg en gullig svart hund, en häst som hette Ivanhoe.. och ett så vackert gult hus.. kram..

Anonym sa...

Hej Elisabeth...Tack för din underbara kommentar hos mig. Du värmer verkligen upp mitt hjärta väldigt mycket....Åh, vad jag hoppas du har rätt i att det ordnar sig....Börjar tvivla lite nu. Men å andra sidan har det alltid varit så när jag klantat till det, det ordnar sig till slut. Vad mysigt det låter när du och dottern tillbringar tid tillsammans....Så underbart att göra ett sånt "töntigt" test :) Ja du, Ola Svensson??? Har en liten aning om vem det är men är ju inte säker på min sak:) Så skönt att ni kan prata om framtiden trots att det säkert är jobbigt och så bra att hon trots sin ringa ålder accepterar att hon får vänta på sin tid...På tal om tvillingsjäl så känns det lite som att du är min:) Ta inte illa upp. Jag har inte heller körkort så visst blir allt bökigare. Du är en underbar människa som kommer in till mig och ger mig ett litet leende och trots att jag ofta gråter när jag läser dina kommentarer till mig så är det för att det känns så skönt att någon bryr sig....Tack för att du finns. Kramar i massor/Annika

Anonym sa...

Elisabeth: För att ändra tiden går du in under Inställningar och sedan formatering och under tidszoner letar du upp och väljer Stockholm!
Hoppas du förstår min förklaring!
Natti och kram på dig!

Anonym sa...

Elisabeth, jag kämpar också med gramatiken tro mig. Det är lättare att prata än att skriva för då måste man tänka på hur det skall vara. Men jag känner att det gör inte så mycket om det blir fel ibland.

Både du och jag får göra så gott vi kan, och det räcker långt
,,,,,,,,,,,,,
Jag hoppas att du får lugn och ro i ditt inre Elisabeth. Har du varit på den här sidan någon gång. Du vet ju att jag tror på Gud, inte för att jag vill pressa dig på något sätt, inte alls, men det finns underbara människor här på olika sätt som jag ge tröst och hjälp. Jag menar jag ser ju hur du får kämpa. Hoppas att du inte tar illa upp utan ser att jag önskar att du skall få tröst och lite draghjälp. Stor kram sofia

sök på: "att dela kristus med varandra"

Man kan också lämna sin berättelse där om man vill. det ger hjälp till andra som kanske sitter ensamma med samma kamp som du vännen.

Men bli inte ledsen på mig bara, vill bara visa dig att dom finns

Anonym sa...

Det känns lite som att sitta i din kökssoffa (om du har någon), ta en kopp kaffe och prata om livet - när man kommer in här.
Kör inte heller bil och det har aldrig varit något problem men inser att det blivit det för dig. Så många små saker man tar för självklara som inte alltid är det när förutsättningar förändras.

Christina sa...

God morgon vännen.
Önskar dig och de dina en fin lördag
Kramkram

Anonym sa...

Klart du får fråga om det är nåt!
Kan jag så hjälper jag till!

Hoppas du/ni får en bra dag!
Kram!

Anonym sa...

Godmorgon Elisabeth....Hoppas du får en fin dag:) Jag återkommer i morgon kväll....Kram/Annika

Anonym sa...

Godmorgon Elisabeth!!! En strålande sådan är det här hoppas att det är det hos er oxå!!!

Jag önskar dig en lördag som är som solvarma jordgubbar med lite socker och en klick glass och grädde!!! (Om du nu tycker om jordgubbar det vill säga, känn dig fri att byta ut dem annars)

Hör du! Du får ta en weekendsemester och komma hit och shoppa loss på Ikea!!!!

Stora kramar med guldströssel för din dag!!!

Anonym sa...

"Du är en person som verkligen berör..." Vilka känslor du väcker i mig med alla vänliga omdömen du ger mig. För mig är det den finaste komplimang jag kan få. Att få vara en person som berör. Jag sitter nu här med glädjetårar. P g a och tack vare mina förldrars oförmåga att finnas för mig glädjs jag så åt den familj jag har. den jag beskrev. Att få välja till familjemedlemmar och själv bli vald av desamma är i mina ögon en stor gåva. Jag gör mitt bästa för att se till att de grönskar istället för att titta på de vissna grenarna. Går inte alltid. men det där vet du nog allt om. De svåra stunderna menar jag.
Det du skrev om att jag delar min kärlek lika är oxå stort. Jag förstår inte de som älskar ett begränsat antal människor. Ju mer kärlek man ger desto större blir hjärtat tycker jag. Å andra sidan har jag ju förmånen att få så mycket kärlek.
Oj, vilken lång kommentar det blev. du kittlar min skrivarådra väldigt mycket som du märker. Kramar och TACK för att du är den du är och ger så otroligt mycket!!!

Elisabeth sa...

annika: TACK snälla du min vän..! Så vackra ord, och så mycket omtanke.. nu är det ju jag som börjar gråta..! Tror du verkligen att jag skulle ta illa upp för att du skriver att det känns som om vi vore tvillingsjälar... nej vet du, en sådan vacker tanke..kan man bara känna lycka över! Visst är det så?
Sen... du behöver aldrig tvivla - allting löser sig! Så är det bara! Vet du.. jag tror att allting vi går igenom sker av en orsak..bra eller dåliga saker. Jag hade tuberkulos (TBC) när jag var 17 år.. inte kul alls när man är 17 och måste äta starka mediciner, ligga på lasarett, och sen i 10 års tid gå på ständiga kontroller.. som sagt..inte kul alls! Men idag är jag så tacksam för den.. Idag kan jag använda mycket av den tidens elände när jag pratar med SE..visserligen får jag lägga till och dra ifrån lite men ändå..när han deppar och har det tungt kan jag säga: "jo, men du vet ju hur det var för mig när jag hade tbc... det tar tid att bli frisk... du måste äta medicinerna osv osv..! Vad jag vill ha sagt lite är: Att det som var jävligt då - har blivit en tillgång för mig idag! Därför tror jag att allt har en mening - även om jag inte kan se det när det är som värst...! (Oj, nu blev det långt och invecklat..men jag hoppas du förstår..?) Ha det gott min fina vän... Kram..

sickan: TACK!!! Nu har jag fixat det! Vad skulle jag göra utan dina kunskaper om sånt här.. Kram..

sofia: Inte blir jag ledsen..! Det som ges av omtanke och kärlek kan aldrig vara fel - oavsett vilket! Jag ska kolla in... Kram..

christina W: Tack för den fina kommentaren! Vad glad jag blir - och än om jag inte har någon kökssoffa så är du välkommen att hälsa på när du vill!! Kram..

gisan: Tack snälla... men det är verkligen så... du ÄR en person som berör! Din styrka och omtanke för andra känns så stark - så den måste beröra alla som läser dina tankar..! Kram..