fredag 19 december 2008

Min födelsedag...

... är det idag. Inte för att jag tycker att det är så mycket att skriva om.... egentligen. Men det här året var det viktigt att skriva om den. Mycket viktigt.
För i år är det första gången sedan jag mötte honom som jag måste fira den utan honom... och för att i år har jag fått de två vackraste födelsedagspresenter som man kan önska sig. Av de två som står mitt hjärta närmast... Carolina och SE. Den ena presenten fick jag igår.... den andra fick jag nu på morgonen.

Av Carolina fick jag ett vackert silverarmband. Med kaffe, macka, sång... och tända ljus. Då får en mamma gråta...

Av SE fick jag något som jag ska bära till mitt sista andetag. Ett minne av en handling.... sådant som bara kan ges av någon som har älskat. Älskar.
Vi satt i varsin fåtölj... SE nöjd över att ha fått "gofika"... jag nöjd bara att sitta där bredvid honom. Carolina hade gått på toa. Han sträckte ut sig i fåtöljen och gäspade...
Så sträcker han ut handen, klappar mig på huvudet, och säger:
"Min lillkäringa".
Då får man också gråta.... sen.

..........

Vi var på adventsfika på Tomtebo igår. Där SE har sitt hem nu....
Han satt i en fåtölj ute i dagrummet och halvsov när vi kom... tittade upp... men reagerade inte särskilt mycket... utan tänkte nog fortsätta att slöa där i fåtöljen.
Men sen var det som om vi alltid hade varit där... bott där.... tillsammans... han var på ett strålande humör... och ville skämta och skratta åt det mesta.
Han försökte hela tiden busa med Carolina... lite smågnabb och bus.... precis exakt så där som i livet för länge länge sen...
"Skulle du vilja ha en sån där".... sa han flera gånger till Carolina, när hon satt på golvet med hunden Stjärna. (Anställd av kommunen för att vara på boendet...)
Först senare så slog det mig att precis så brukade SE fråga Carolina ofta när hon var liten. "Skulle du vilja ha en sån där..." vad det nu kunde vara.

Carolina och jag var överens om en sak.... nu började julen. Med pappa, julglögg, kaffe, pepparkakor, bullar, godis, julmusik.... och med den vackraste känslan av VI. Vi tre. Mitt i allt detta trevliga, med andra boende och anhöriga så fanns den där.... ja, nästan magiska... osynliga... men starkaste och oförstörbara tråden... VI.

Vi satt tillsammans med de andra och pratade och skrattade... Carolina satt på golvet tiden med hunden... och när vi drack kaffe så fick VI ett eget litet bord.

Men allting trevligt har ju ett slut... och vi såg att SE började bli både trött och rastlös. Å när vi sa: "Ja, vi åker iväg en sväng... och så kommer vi tillbaka sen.." så svarade han, nog lite irriterad: "Jaja".
Han var trött... vår lille gubbe. Vår lilla pappagubbe. Men han hade gett oss, både mig och Carolina det han alltid brukade ge oss.... sin kärlek. Så vi förstod att han inte orkade så mycket mer just nu....

Det ord som jag och Carolina hade med oss hela kvällen sen, trötta och lyckliga, var ordet: HEL!
"Mamma, man känner sig som... som hel på nåt sätt" var Carolinas sätt att uttrycka det. Jag kunde bara hålla med....

Tack Gud. För den här dagen... för SE.... för VI.
Tack också för att SE fick komma till Tomtebo. Jag ser att han är lycklig där...

25 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, man får vara glad för att de har det så bra som det är möjligt där de är!
Så att man själv i bästa fall kan koppla av lite...
Njut av tiden med "Vi"-känsla!!
Ibland får jag för mig att vår "vi"-tid är över, men så glimtar det till några sekunder av den känslan. Man får lära sig vara glad för de korta små stunderna...

Anonym sa...

Läser medan tårarna trillar, så underbart, underbart att ni fick uppleva en så vacker stund tillsammans. Jag är säker på att du kommer att bära detta med dig länge.........plocka fram det ibland och veta att han älskar er precis som förut fast han visar det på ett annorlunda sätt.
Ha en bra dag,
Kramar från Bodil

Anonym sa...

ja som sagt---grattis grattis på din födelsedag....visst ska vi vara glad åt Tomtebo....härligt med stunden i går och härligt att prata med honom....ha en fin dag nu

mossfolk sa...

Underbara Carolina, har jag tänkt så många gånger.
Vilken bra start ni fick på julen, hoppas den fortsätter i samma anda!
Och förstås:
GRATTIS på födelsedagen!

Jessica sa...

Ett stort grattis till dig min vän.
Må din dag vara fylld av glädje och att värmen från igår håller i sig,
Största grattis kramen

Anonym sa...

Grattis..hoppas posten har ytterligare grattishälsningar idag :) varm kram!

Annela sa...

En massa grattiskramar kommer här till dig! Har den äran! Vilken härlig födelsedagsmorgon du fick!
Och vilken underbar fika ni hade - ni tre. Det är sådant man alsdrig glömmer. Jag gläds med dig.
Kramar, vännen...

Christina sa...

Först av allt, ett JÄTTEGRATTIS till dig Elisabeth, hoppas att du får en fin födelsedag.

Mina ögon tåras när jag läser och vet inte vad jag skall skriva, det är så vackert, så äkta och så kärleksfullt så man blir både glad och ledsen.

Skönt att ni har fina stunder, bevara dem länge......

Kram vännen

Anonym sa...

Grattis grattis!

Vilken fin stund ni fick, alla tre :) Helt underbart!

Kraaaam på dig!

svartängel sa...

Grattis:-)

Anonym sa...

Det glädjer mig oerhört att du blev så glad! Det är ju din dag idag och jag ville ge dig något extra såhär i överraskande tider :) jag hoppas du kan titta på bilderna och tänka och le lite åt att vägen tar inte slut, den är lite slingrig bara..Och att det kommer nya blad till våren.
Varm kram till dig på din födelsedag! ps..självklart tänker jag på SE också...Och Carolina!
Kram kram

Dubbelörn sa...

En stor Grattiskram till dig vännen :)

Här sitter jag med tårfyllda ögon o gläds med er. Det finns ögonblick som lämnar ett evigt spår i minnet...

Jag har också sådan...

Stor varm kram

UllaMona sa...

Grattis på Din födelsedag!

Så underbart att läsa att ni fick en Vi känsla och en bra start på julen, hoppas att den får hålla i sig.

Kram

Anonym sa...

Så glad jag blir av att läsa här idag och så fint du skriver om er dag och din dag och allra gladast blev jag för din skull.

Grattis från mig i skånelandet.

Anonym sa...

Åh med en enkel tulipan på din födelsedag, jag gratulerar ,jag gratulerar ... dig min vän.
Försöker sjunga så det hörs ända hem till dig.Synd att jag har så mycke nu för då hade jag nog kommit och överaskat dig.Underbart ni haft det tillsammans och gläd dig.Visst börjar julen nu för när börjar den egentligen? Är toktrött ikväll och ska nu ut med vovven och sedan blir det att sova.
Önskar dig allt gott och många många kramar min vän.
ewa

Anonym sa...

Grattis älskade vännen....
Kram

happymajsan sa...

Skickar en hälsning på din födelsedag och önskar dig och din familj sköna helgdagar.
Styrkekramar från mig

happymajsan sa...

Skickar en hälsning på din födelsedag och önskar dig och din familj sköna helgdagar.
Styrkekramar från mig
(Hoppas inte inlägget kommer flera ggr, min dator har fått fnatt.)

Anonym sa...

Grattis Elisabeth på födelsedagen, och vilket underbart inlägg. Det var också så jag menade när jag skrev ingår om att ni fortfarande är en familj. Om så en av er må bo på annat ställe, så är det ni. Verkligen fint.Det är så roligt också att höra att han trivs så bra på Tomtebo. Bara namnet känns ju så ombonat och trevligt. Den här stunden kommer du alltid bära med dig i hjärtat. Kramar Nalle

Anonym sa...

Mmmm, han har det fint där,,,och ni får dela det med honom och vara hela då och då,,,det tycker jag låter helt fantastiskt mitt i allt elände,,,att ni får känna er hel :-) Åh,,,det är stunder av känsla det,,,, du beskriver såååå vackert och lidelsefullt,,,jag har sagt det förut och jag säger det igen,,,du är en mästare på att skriva,,,du förmedlar en sån känsla i dina ord,,,jag gråter oftast när jag läser dina inlägg,,,,både för att det är så vackert,,,så skirt,,,så lidelsefullt och så hemskt samtidigt,,,,


Miljoner varma kramar till dig.

Anonym sa...

Glömde att säga #### GRATTIS! #####


många varma grattiskramar :-)

Floralis sa...

Grattis på födelsedagen! Att titta in till din sida och läsa det du berättar på senaste inlägget är ett perfekt avslut på den här dagen... : )) Blir så glad för er skull. Vilken underbar känsla.
Kramar till er!

Anneli

P.S. Jag simmar motströms... Simon och Tomas är bra men min halmgris är bara för söt för att stå ute... : ))

Vida sa...

Varm grattiskram!

Tussegumman sa...

Grattis på födelsedagen Elisabeth skall lägga det på minnet att det är den 19/12. Så härligt att det blev en sådan fin dag då ni båda fick känna er hela, Jag förstår känslan...Önskar er allt gott och fler dagar av denna/kramar Tussegumman

Gisan sa...

Jag har totalt missat din födelsedag inser jag skamset. Men du har funnits i mina tankar ändå. det hoppas jag att du vet. Kramar...