söndag 28 december 2008

Två minnen...

... vill jag bära med mig från den här julen. Bara två. De vackraste. Övrigt skriver jag i den "gömda boken". Den bok där det svåraste skrivs ner, göms bort... och kanske, kanske verkligen kan glömmas bort. Som somligt svårt måste göras.... som somligt måste göras för att överleva.

Två minnen.... de vackraste.

SE var så fin... så julefin. Han hade klätt upp sig i svart skjorta med röd tomteslips. Han satt och sov i fåtöljen när vi kom. Väntade på jullunchen som de höll på att duka upp...
"God Jul, på dig, gubben.... här kommer vi och tänkte ha lite tomtemys med dig" sa jag.
"Jaha, ja..." svarade han lite yrvaket i fåtöljen. Han såg lite frågande ut...
"Men vi kan väl gå in på ditt rum....?" sa jag.
Vi gjorde det.
Han fick flera paket. Lycklig blev han över både choklad, vantar och skumtomtar. Provsmakade... och sen fick han klockan!! Klockan från mig och Carolina. En fin herrklocka som de delat ut gratis på OK till sina kunder. Jag fick en... och slog in den i ett litet paket till SE. Men vet ni.... till och med just nu.... när jag sitter och skriver.... så känner jag lyckogråten som vill poppa upp.... han blev så så så lycklig över denna klocka!
"Men då kan jag ha gamm-klockan på jobbet..." sa han. (Den fina klockan med belysning som han fick när han fyllde 50. Men det minns han ju inte nu....!)
"Ja, men precis.." var allt jag kunde säga. Å varför skulle jag säga något annat....?
Sen satt vi länge.... lite bus... ringde syster B och syster C, och mamma S... så han fick önska dem en God Jul... åt lite av julklappschoklad och skumtomtar.
När vi gick så satte han på sig nyklockan.... han ville ha båda på sig.
" Jo, men så jag vet var jag har den..." sa han. Å det fick han ju... hur mycket han ville! Vem har sagt att man bara kan ha EN klocka på sig?
När han sen satte sig vid det dukade lunchbordet, så hade han redan glömt bort att vi gick.... men jag vände mig om och såg honom sitta där, tugga för fullt.... och samtidigt vända upp armen och titta på sina två klockor! Ett av mina lyckligaste minnen.

Julmiddag med mamma och pappa. Min bror F med sambo, min son Jonas med flickvän... och så vi. Det var skönt att en gång slippa stå för allt... och få sätta sig vid dukat bord. Kaffe, Kalle Anka, middag, och julklappar. Allt gick bra.... trevligt och gott.

Det andra lyckligaste minnet handlar också om julklappar. Carolinas. När hon öppnade paketen här hemma från faster B. Ni vet... då igen... så känner jag klumpen i halsen. Å är det något jag hade önskat... så var det att SE skulle ha fått vara med då... precis just då. För hennes glädje... hennes..."åh.... men kolla.... va.... men mamma... åhhhh... till mig.... men åhhh..." och tusen andra uttryck som jag inte kommer ihåg nu, men som gav uttryck för den glädje som hon så väl behövde få känna just då.... jag kommer att spara den bilden... hennes lyckligaste ögon så länge jag lever.

Tack käreste gode Gud för de ögonblicken.... de två vackraste minnena. Det var de vackraste julklappar jag kunnat få. Tack OK... och tack faster B. Mycket.

..........

Likaväl som det finns sådant som är mindre gott i världen, så finns det också det som är mer gott! Till alla er som gett mig av sin omtanke på olika sätt.... vackrare julgåva kan livet aldrig ge en. Jag skriver ofta att ni betyder mycket..... att ni bär... och det är vad jag skulle vilja skriva att livet handlar om... mer gott. Det goda som jag mött hos er...
Måtte jag... måtte jag.... måtte jag.... bara någon gång i livet kunna göra detsamma för er!
Tack...

18 kommentarer:

bollebygdsbo sa...

Jag blir varm när jag läser om din jul.
Har tänkt mycket på er och undrat - nu vet jag lite mer.

Jag vill redan nu passa på att önska att du får ett bra år då ni får uppleva många fina stunder och får känna att människor är att lita på, och att de ställer upp för er.

Kramar från Bollebygd

Anonym sa...

Så blev det jul och den bar med sig fina minnen att glädjas åt. Det är svårt med dagar som julafton. Det måste vara den dag på året då flest förväntningar väntar på att infrias den dag då flest människor hoppas och önskar. Inte alltid är det som det blir så som man drömt. Men ändå kan man kanske få en liten skärva av glädje, en liten smula av frid och ro. Jag öskar dig så mycket mer än det, jag önskar dig glada dagar där du kan slappna av och inte måste hålla allt tillbaka. Jag önskar dig bus och skratt och glädje och jag önskar dig frid och ro och styrka. Och jag önkskar att du tar emot den här julkramen som kommer singlande över snön. Kram vännen.

Bloggblad sa...

Det låter ändå skönt att SE verkar så lycklig i sin värld. Och på det du skriver verkar hans nya hem vara ett perfekt ställe.

Stor kram inför det nya året - som vi hoppas blir ett positivt år...

Vida sa...

Varma kramar till dig. Du har förresten nåt att hämta hos mig när du orkar. Förstår att det är tufft men glädjs med dig över de fina stunderna, behåll dem i hjärtat.

Kramar från Liv

Elzie sa...

Många hjärtevarma mellandagskramar till er. Ha det så gott.
Kram Elzie

Anonym sa...

Man måste ha något, en ventil som låter en bli av med det allra värsta som tynger.
Min ventil de första två åren, var (och är fortfarande) ett litet kollegieblock med svarta plastryggar.
Min hemliga bok, som har fått ta emot de innersta tankarna, sorgen och förtvivlan över det som drabbat mig och flickorna.
Jag tror du vet.
Jag känner stor glädje över att din och Carolinas Jul verkar ha blivit så bra som den kunde bli och önskar er det allra bästa för framtiden.
Varmaste kramar!

Anonym sa...

Skönt att höra att julen avlöpt iallafall något så när...Hoppas ni har det bra, skulle ringt men det har varit både magsjuka o annat här men snart har det lugnat ner sig, till dess hopppas jag ni har det bra kram c

Anonym sa...

Är alldeles för rörd för att kunna skriva nåt vettigt! Men en jättekram ger jag dej och din Prinsessa!

Tussegumman sa...

Elisabeth min vän har tänkt på dig och Carolina mycket det sista dagarna! Skönt att höra att du har haft en bra jul med SE och hos dina föräldrar.


Att du bär med dig det du beskriver att SE mår bra och är lycklig över sin klocka att han mår bra. Att Carolina fick glädjas för julklappen hon fick. Sedan förstår jag att det är mycket blandande känslor som du känt dessa dagar. Allt går inte att sätta ord på inte nu iallafall. Önskar dig och Carolina allt gott och att ni kommer att få en fin nyårsafton tillsammans och att det nya året skall vara snällare mot er/Kramar Tussegumman

Anonym sa...

God fortsättning och ett Gott nytt År vill jag önska dig och de dina.
Vad skönt! att ha några ljuva minnen från julen 2008 att plocka fram när det behövs.
Hoppas på ett härligt strålande 2009 för dig.
Kram

Anonym sa...

Underbart. Mina ögon tåras av din glädje. Så fint.
Och tack tack tack för de fina orden hos mig.
År 2009 kommer vi ses.
Kramar Nalle

Anonym sa...

Det sägs att tårar som rinner är bra för hyn, ok, då borde min hy vara fulländad nu då.

Kram
Mona

Anonym sa...

skrev innan med men dom raderna försvann tydligen...tårar är bra för hyn har jag fått lära mig, gissa hur fin hy jag har!!!

Mona

Anonym sa...

Jag tänker mycket på er Elisabeth, även om jag inte riktigt har orken att kommentera kontinuerligt eller vettigt, så läser jag och tänker på er.

Många kramar

Anonym sa...

Så underbart att du har vackra minnen att plocka fram från den här julen. Det gläder mig verkligen!

Jag önskar dig ett gott slut på 2008
och ett riktigt GOTT NYTT ÅR 2009! Jag hoppas innerligt att det nya året ska bära något gott med sig för hela er familj!

Kram Ingrid

Anonym sa...

Åh vad fint du haft det i julhelgen, och vilka fina minnen :) ser SE framför mig där han sitter och ser på sin fina present :) det gör mig glad att du haft en bra jul, och att C också fått en bra jul. Jag läste din kommentar hos mig, du behöver inte göra något, mer än att njuta av att du fått utmärkelsen, att du förmedlar oss som läser här och som skriver till dig, en del av livet ditt liv..Kram kram varm kram

Anonym sa...

Jag blir rörd när jag läser dina fina minnen från julafton. Nu börjar snart ett nytt år...Gott nytt år!

Jessica sa...

Hej finaste
Vad härligt att du har så fina minnen fråm julen. Jag tänkte så det knakade på er när de sjöng du vet vad på julafton. Skickade mina allra varmaste tankar till dig och C. Må lyckan och ljuset återvända till dig på det nya året. är det någon som är värd det så är det DU.
Stora kramr