tisdag 30 december 2008

Sorg...

... bär vi, både Carolina och jag. Varevigaste dag.
Jag tänker inte hymla om det.
Vi har lidit många förluster under så kort tid.
Vi förlorar allt mer.. hela tiden...varje dag.


"Även om det finns ett antal vanliga reaktioner är det viktigt att komma ihåg att sorgereaktionerna är unika och skiljer sig åt från person till person. Man sörjer sin relation till det som gått förlorat, och eftersom alla relationer är unika så är all sorg unik. Det går därför inte att på förhand beskriva en normal sorgereaktion. Inget sätt är rätt. Reaktionerna varierar över tiden hos varje enskild person. Sorg är inte en tidsbestämd process som sker i stadier eller faser, utan kan bäst beskrivas som ett flöde som böljar fram och tillbaka.

Ofta förknippar vi sorg med dödsfall, men sorgereaktioner kan uppstå i samband en rad olika
förluster. Några exempel:
- Skilsmässa och separation
- Sjukdom eller kroppsskada
- Arbetslöshet eller pensionering
- Äktenskapliga problem eller familjekonflikter
- Fängelsevistelse eller annan institutionalisering
- Fysiska och sexuella kränkningar
- Förlust av tillit och trygghet
- Finansiella förändringar
- Husdjur som dör
- Byta bostad eller flytta
- Barnlöshet eller barn som flyttar hemifrån


I stort sett alla större förändringar kan utlösa sorgereaktioner. Vi definierar därför sorg som en
normal och naturlig känslomässig reaktion vid en förändring av ett välkänt livsmönster. Definitionen hjälper oss att inte tänka kring sorg i termer av svart eller vitt, död eller liv. Med ett vidgat begrepp går det att beakta alla människors sorg. Genom en sådan definition ges alla sörjande rätten att uttrycka sina känslor utan kulturell värdering. Ingen ska kunna ta ifrån någon hans eller hennes upplevelse av förlust."


Dessa rader hittade jag på www.sorg.se . De kändes viktigt att få läsa. Att det är helt ok....

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har också läst de här texterna.
Man behöver det, för att inse att man är normal.
Du och Carolina är helt normala, var inte orolig!
Ni kommer att ta er igenom detta.

Kramar till dig lilla vän!

Anonym sa...

Önskar dej och din Prinsessa ett fint år 2009. Stor och varm kram!

Vida sa...

Ja, de har mycket vettigt där.. en vän till min mamma går deras kurs för hon vill arbeta med att hjälpa människor genom sorgeprocessen...

Jag tycker om deras syn på sorg.. att alla reaktioner är ok och att sorg kan finnas över så många saker. Det är viktigt att minnas det.

Stor varm kram från mig

PS. Allt jag skrev om dig och din blogg är sant.. utifrån mitt perspektiv. DS

chaos sa...

Du har så rätt, sorg kan vara så mycket och se så olika ut för olika personer och även se olika ut för samma person i olika perioder.

Hoppas du och Carolina får en fin nyårsafton och att det nya året för med sig många varma ljusa solstrålar och många glädjande stunder och upplevelser!

Stor varm kram! Och förstås ett GOTT SLUT OCH ETT GOTT NYTT!

Anonym sa...

"Sorg är är en naturlig reaktion på en förlust av något slag".
Vad en förlust innebär för varje enskild människa är varje enskild människas egen relation till den egna sorgen. Därför ser sorgen olika ut hos oss alla. Ingen sorg är den andre lik. Och ingen sorg är en obefogad reaktion på något. Men sorg kan också fullbordas, så att det är lättare att gå vidare i livet som inte blev som det liv vi tänkt oss.
Jag ser att du varit inne på sorg.se. För något halvår sedan så gick jag där som elev, och fick certifikat i sorgbearbetning. En mycket bra kurs som lär oss se och veta att sorg är: en naturlig reaktion på en förlust av något slag. Sorg går att fullborda. Men fullborda är inte att glömma.
Sorg är också motstridiga känslor på något invant livsmönster. Carolina och du har måst ändra livsmönster. Ert livsmönster har drastiskt förändrats, inte bara på ett plan utan på många plan.Det är inte lätt att ändra ett livsmönster. "Varje dag förlorar vi allt mer", skriver du. Det är sant, eftersom det är dina ord och de vill jag inte ta ifrån dig.Så känner du. Men försök att se en enda liten ljusglimt varje dag. De finns. Så även om vi förlorar något invant, så får vi något nytt tillbaka. Det kanske bara är små frön av lycka som varar sekundvis. Men de finns. Vårda dem, ge dem ljus, så blir de större.
Jag önskar dig och Carolina ett fint nytt år 2009, med många små frön som gror till lycka. På ett annat sätt än ni är vana. Men som finns där för er.
Kramar Nalle

✿Ewa sa...

En varm och kärleksfylld Nyårs kram skickar jag till er idag.

Anonym sa...

Så viktiga är dina ord här idag och jag hoppas många läser och tar det till sig, särskilt att sorgen inte är eller yttrar sig på samma sätt hos alla och att den precis som du säger är ett flöde som böljar fram och tillbaka. Just därför kan den när som helst slå till och göra dagen mörk och ledsam och just därför får vi eller de runtomkring oss aldrig förringa sorgen med glada tillrop eller med ord som säger att man ska ta sig samman. Precis som du har jag förlorat väldigt mycket och gör fortfarande. Jag vet aldrig när sorgen slår till men när den gör det finns det inget sätt att undkomma den. Somligt kommer man också att bära med sig resten av livet men kanske lite blekare och lite mindre smärtsamt.
Dessutom tror jag envist på att ju mer vi talar om det och ju mer vi får uttrycka vår sorg, muntligt öga mot öga eller i skrift när ingen finns att tala med, desto lättare blir sorgen att uthärda.

Gott Nytt År till dig
för dina ord och tankar du bjuder på som också hjälper mig många gånger.

Anonym sa...

God morgon! Visst är det så som det beskrivs om sorg.Sorgen är så olika för alla.Men det är viktigt att få sörja för att senare komma vidare oavsett vad sorgen beror på.
Vill Önska dig ett Gott Nytt År med förhoppning om att det ska bli lite ljusare för dig och din kära dotter.Att livet ska kännas lite lättare och du ska kunna känna glädje igen.
Många många varma nyårskramar till dig och jag hoppas vi ska ses snart.
kramis ewa

Eleonora sa...

GOTT NYTT ÅR käraste Elisabeth!

Gisan sa...

Alla era känslor är okej, men jag kan förstå känslan av igenkännande och lite befrielse när det kommer på pränt framför ögonen på en. Jag önskar dig och Carolina ett så Gott Nytt 2009 ni bara kan få! Stora kramar...

Tussegumman sa...

Elisabeth min vän sorgen får ta den tid den tar och det är viktigt att sörja färdigt. Det är viktigt att under denna tid den fortgår att man har människor omkring sig extra mycket.Sorgen tar inga genvägar. Man måste genom tunneln för att komma ut på andra sidan. Det viktigaste är att sorgen blir mer hanterbar. Önskar dig och carolina allt gott /Kramar Tussegumman

Anonym sa...

Ja du Elisabeth vi tappar hela tiden orden då det gäller sorg och den enes sorg är inte den andres sorg.. så är det bara.. hoppas nu ni får ett riktigt Gott Slut och att året 2009 blir lite mer upplyftande i alla fall.. trots allt är vi människor som måste på något sätt gå vidare i de ännu oskrivna bladen.. Gott Nytt År på dig vännen min.
Kramar i massor/Pialotta och tack för just du delar med dig av de skrivna orden:-)

Anette sa...

Det är klart att det är ok att sörja, det är ju ER sorg.
ER upplevelse av den och ERT sätt att ta er igenom den. Ni kommer aldrig att glömma den, den kommer att finnas med er men den kommer att göra mindre ont.

Peter LeMarc har skrivit en låt med följande textrader:

"Jag ska gå hel ur det här,
jag ska gå hel ur det här
Till varje pris,
jag ska gå hel ur det här"

Jag är övertygad om att ni kommer att göra det, gå hela ur det.
Får jag så går jag gärna bredvid er.
Kramar

Anna sa...

Visst kan man känna sorg i livet även om inget har dött. Men ibland försvinner det vi tidigare haft och då kan det vara som att någon/ något dött. Kram