måndag 20 augusti 2007

Är hösten på väg...




.... redan? Nej, inte om man tittade in på Himlastigen 52 idag! Där sken solen i kapp med den snygga killen som kämpade tappert med solbrännan!

Men kvällarna.... då kan man känna höstens små ruskprickar som liksom bara fastnar på kroppen, och får en att huttra till där man står på uteplatsen...! Skymningen och mörkret kommer allt snabbare nu...!

Solen som sken... och mörkret som kommer... ja, det är vår resa nu! Bokstavligt och oundvikligt....

Så är det...





Söndag idag... (Vilodagen... hmmm?)

Vaknade av att Pontus P stod och kräktes på sovrumsgolvet igen!! Åh, vad less jag blir på allt vad hundar heter när han gör så där..! Varför kräks han bara på morgonen, och i mitt sovrum? Är det någon slags protestkräkning, eller vad? Hmmm....?

SE kom med kaffe på säng som vanligt.. tack snälla! (Blir nästan jämt fel nu... te istället för kaffe, hårdbröd istället för rostat, 5 skivor istället för 2, .....ja, lite så där blir det! Men det gör absolut, absolut ingenting..!) Vi satt länge och fikade tillsammans i mitt sovrum... och pratade som vanligt om vädret, Pontus P... och idag också om mamma och pappa som nu är i Bulgarien!)

SE har fått allt svårare att hitta igen orden på saker och ting. Det märks så tydligt nu... men vissa dagar och stunder är det bättre - än så länge! Ett långt ord blir ofta rätt bara till hälften... Även längre meningar är svårt... och han kastar om ord i meningen så det blir fel uttalat... Men jag låtsas ju naturligtvis inte om det... och tillrättavisar aldrig, om jag inte måste! Så mycket av våra prat (för några diskussioner har vi ju inte längre.. det har vi inte haft på mycket, mycket länge!) handlar ofta om små och nära saker nu... som vädret, hunden och lite allmänt sånt..!

Mamma och pappa åkte till Bulgarien i torsdags! SE och jag pratade lite om det imorse... - "Undrar hur mamma och pappa har det?" sa jag lite fundersamt. "Ja, vadå.. vad är det med dom?" frågade han. (Då visste jag ju direkt att han inte kom ihåg att dom åkt iväg..) "Ja, men du vet, i Bulgarien... herregud, dom har redan varit borta i 3 dagar...hur tror du morsan klarar av värmen där?" sa jag, och låtsades att han visste precis vad jag pratade om. "Ja, hon är bra, men inte på värmen...och...ja..." svarade han. "Nej, det har du då rätt i - mamma sitter nog inte inte så mycket i solen, det tror inte jag heller" sa jag snabbt. (Snabbt försöker jag oftast nu, i våra prat, att parera och hjälpa till att fylla i, men inte för mycket...) "Nä" svarade han, och så var det slut på det pratet!

Sen gick SE och vilade (vilket han gör rätt ofta nu på förmiddagarna), och jag ställde mig som vanligt på huvudet i tvättunnan! Eländiga tvättunna... varför kan du aldrig bli tom???

Vart försvann den här dagen, egentligen? Ingen aning... men lugn och fin var den, och mer kan man inte begära!

Men för Carolina var det allt annat än en lugn dag - hon börjar gymnasiet imorgon! Det var en hisp-kajsa från det hon steg upp tills hon gick i säng... och hon provade väl ungefär 1 758 olika klädesplagg och kombinationer...! Puh... jag blev trött bara jag såg henne...! Var man verkligen så där hispig själv? (Det kan jag då aldrig tänka mig.... hmm!)

Middag - Carolina bjöd på laxgryta! Så gott!! (Brås ju inte på sin mamma då...!)

SE gick och vilade - och jag lyckades dippa en halvtimma på soffan! Ljuvligt soffläge..!!

Vi såg ytterligare en "skitfilm" på TV... (Vi har den på dvd, sett den 20 gånger minst, men SE tyckte den var spännande, och han hade bara sett den en gång tidigare på bio i Bredbyn...!)

Jag och Pontus P avslutar kvällen med lite zappakalja vid Tv:n, och blogg...




Roligt idag: Solen skiner... morgonfika... fin dag..laxgryta...o lite dipp....

Mindre roligt idag: höstmörker.... PontusP-spy...tvättunnan... elaka människor..

Tips: Njut av livet - det går inte i repris! Njut av solen....


Till alla mina livlinor: Ett enda ord skrivet av omtanke och värme... är en handling som räddar någon som håller näsan ovanför vattenytan... tack... med all min värme, respekt och omtanke till er!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Tala om att se det positiva i det lilla! Du är otrolig!
Jag kan se Carolina framför mig provandes alla de där plaggen som hon inte har ;-) (Kommer ihåg att du skrev att hon sagt det) Känner igen det själv från vissa mornar i högstadiet.
Jag hoppas att både du och Carolina får en skön måndag. Kramar...

Anonym sa...

Bredbyn.... Det var länge sen det var bio där... :)

Christina sa...

Man känner igen det där med att prova kläder....både jag och mina döttrar är likadana så snacka om att mannen i huset tycker att vi kvinns är konstiga.
Laxgryta låter gott och så kul att Carolina lagar mat också.
Önskar en skön måndag allesammans....
Kram vännen

Anonym sa...

Så skönt att det blev en lugn och fin dag för er, ja, förutom för Carolina då men hon ska vara hispig och det kommer att gå så bra så... Jodu, vi var nog så vi med... Jag önskade verkligen det i hela mig att du skulle få en dag som andningsrum där det skulle få vara lugnt... Så, hoppas nu att du får hem en kvittrande lärka i Carolina som vill skvallra om allt och inget om den nya skolan och människorna och att PontusP inte spyr och att SE får en lugn dag idag oxå...

Stor kram på dig vännen!!!

Anonym sa...

Lunchkramar...

Anonym sa...

Hej.....Tack än en gång för att du finns:) Näe inte vill vi väl ha höst nu inte.....Tur att ni fick sol då. Hoppas du får en bra dag. Kram, Annika

Anonym sa...

Du är en saga allt för god för att vara sann. *sjunger nääästan som Lisa Ekdahl..hrm*
Varje gång jag kommer in här så blir jag fascinerad, förstummad och ja... varm i hjärtat av vilken go och varmhjärtad människa du är .Stark är nog ett adjektiv som du gärna slipper och fått höra en hel del, men du är det! Härligt med lite sol nu innan kallare dagar och märkare tider faller in.
Min son som är 17 är likadan. Var in på hans rum idag och heeeela golvet var tjockt med kläder.. för han plockar nämligen inte upp efter sig han.. *ler*
Kram Lallis

Eleonora sa...

Gud, vad jag har läst din dagbok - har tagit hela förmiddagen. Du skriver så känsligt och intensivt att jag tycker jag är med och upplever allting. Ingen kan förstå hur jobbigt du har med maken och hur otroligt uppoffrande och kärleksfullt du behandlar er tid tillsammans. Men får du ingen "rekreationsvecka" då och då? Hösten är väl underbar - alla färger - klara morgnar och dagar och så kvällens lagom mörker med ännu ljumma vindar i luften. Och då får man kura antingen framför brasan eller TVn och bara slappa av. Du fantastiska kvinna som verkligen kan Fånga Dagen - jag önskar dig allt gott. Tittar snart in igen. Kram från Eleonora

Dubbelörn sa...

Har haft fullt upp så jag hinner knappt in o kika hos dig... Men blev så ledsen av att läsa ditt inlägg om C... begripligt hur man kan såra ett barn... Vad vi vuxna gör är en sak men håll barnen utanför!

Du min allra goaste vän
*bamsigaste kramen till er alla*

Anonym sa...

Roligt med sol och tvätt....ibland försöker jag att se det meditativa i de gamla invanda handgreppen det lyckas ibland, ibland inte.
Hoppas att Carolina haft en bra första gymnasiedag och att solen fortsatt att lysa. Kram Kersti

Elisabeth sa...

gisan: Men tack... o du är också en ganska otrolig person..! Jo, idag kan jag berätta att hon bl a hade den ljusblå snygga koftan.. du vet! Hoppas din yrsel blivit bättre..? Kram..

anonym: Jo, men det var länge sedan han/vi bodde i Mellansel..! Kram..

christina: Ja, vi tjejer är nog lite speciell när det gäller kläder och att det måste sitta snyggt och på ett visst sätt! Killar däremot.. de sätter bara på sig någonting - och är nöjda med det! Sen måste jag ärligt säga att Carolina är mycket mera bak- och matintresserad än vad jag är.. så är det! Hur många mil gick frun idag då? Kram..

maria: Ja, hem har hon kommit och berättat om fiket, skolkalendern, datorn de ska få... och allt var väldans bra - förutom själva klasskamraterna! Det verkade inte vara någon höjdare - men det är ju första dan.. allt kan bli bättre! Kram..

gisan: Å tack! Det får väl bli en kvällskram tillbaka... va gullig du är! Kram..

annika: Det är väl du som ska ha tack.. för att du finns!! Hösten kan vi nog inte göra så mycket åt ändå - vi får tända massor av mysljus i stället? Kram..

lallis: Men.. tack! Nu rodnar jag ju nästan... tack gulliga du för de fina orden! Men är det någon som gör det bra - jösses, du som har full rulle med dina små hela tiden! Du har verkligen min respekt! Såg liksom bilden framför mig när ni var ute och skulle plocka svamp - vilket jobb, om något!! Å inte blev det mycket svamp heller!! Det var verkligen en underbar historia, som sa allt! Plocka upp efter sig? Har du också märkt det? Jag kallar det för "dropptekniken"... allting bara droppas ur händerna på dem - och hamnar på golvet! Va? Visst är det lite märkligt? Kram..

KARIN: Vill gärna att du skickar ett mail till mig på elisabeth01@spray.se, så jag vet vem du är! Ditt intresse återigen, om vilka som ligger bakom de som är elaka mot Carolina, om det är svägerskorna eller livlinor (????) - det känns mycket märkligt för mig! Du kan antingen få svar via mail och blogg...vill du vara anonym här går det bra, så skicka bara ett mail till mig så jag får bekräftat vem du är! Du förstår nog..!

Anonym sa...

Titt in som hastigast.. här är det "Höst" idag.. blåser i vindarna och regnet gör sitt.. Bladen dansar långsamt mot marken, men visst kan hösten vara så härlig.. det är ju min årstid:-)
Kramar till dej o de dina..

bollebygdsbo sa...

Hoppas att Carolinas dag i gymnasiet var en bra dag.

Med tanke på allt du skriver om livlonor så har jag ett citat i ett häfte från Pedagogförlaget.
"Omtanken, är den bästa av alla tankar."

Anonym sa...

Ja känner igen nervositeten inför skolstarten på min son! han provar inte kläder direkt utan låser in sig på sitt rum och man får inte rikigt kontakt med honom. Han har mycket tankar om gymnasiet och är en mycket tänkande ung man...Jag kan tänka att Carolina också har funderingar hur det skall bli vilka som kommer vara i klassen osv. Jag önskar dig allt gott och hoppas att allt går bra med skolstarten och framtida liv/Kram Tussegumman

Dubbelörn sa...

Upptäcker att jag glömt ett viktigt o--- som då skulle blir obegripligt... Men du känner mig vännen så du vet nog vad jag eg menar *ler*

Kramis

Elisabeth sa...

pialotta: Ja, visst kan hösten vara härlig... det håller jag med dig om! Men det finns mycket med den som inte är så härligt också..! Förstår att du har mycket och ska räcka till många.. så var rädd om dig! Kram..

bollebygdsbo: Nja, hon är väl lite missnöjd med sina nya kamrater, hörs det som.. men jag bad henne ge det några dagar, så får vi se sen...! Hon hade kanske förväntat sig för mycket, eller så är det inte hennes "typ" av kompisar.. vi får se! Vilken fin tanke... den ska jag skriva upp - och tack snälla för din fina tanke - omtanken om oss! Kram..

eleonora: Men..tack! Nu blir jag så där förlägen igen.. så jag vet inte vad jag ska skriva riktigt! Men vad roligt att du läser, och din omtanke och värme känns ända ner i tårna - ser du mitt leende? Att åka ifrån nu - är inte så lätt, men det blir väl så småningom..! Håller med dig om att "kura skymning" är härligt - och att hösten är en utmärkt tid för det..! Tack än en gång för dina fina och rara ord! Kram..

dubbelörnen: Jo, jag förstod nog.. och faktiskt så skrattade jag ganska gott.. för jag tycker vi känner varandra så pass nu.. och antagligen blev du, precis som jag brukar bli när det blir fel i skrivet, mindre irriterad på dig själv.. åtminstone blir jag det! Men lite roligt åt våra fel måste vi väl få ha..och bjuda på! Ja, barnen.. men de finns alltid de som tycker att de är lite förmer - och för den sakens skull får bete sig illa... då skyr man inga medel, inte ens barnen är heliga längre! Bara vissa barn förstås..! Ha det gott.. goa vän! Kram..

kersti: Tack snälla du! Ja, för mig är det ganska mycket så... de invanda rutinvävda mönstren, och de dagliga göromålen är nödvändiga nu för SE, och precis som du beskriver, en meditativ känsla för mig ofta... Kram..

tussegumman: Ja, de har mycket att fundera på..! Carolina är nog mer en liten "pladderkusa", än om jag förstår, och vet att det finns mycket som hon inte delger mig! Min son Jonas är däremot hennes motsats... får man veta något 2 minuter innan något ska ske, så får man vara glad! Hoppas även att din son hade en bra dag - och att det blev som han hade hoppats och tänkt sig.. Kram..

Anders Sparring sa...

Den där bilden, på din make, jag vet inte vad jag ska säga den är.. den berör mig väldigt mycket.

Hälsa och önska lycka till med första dagen på gymnasiet. Min största börjar 6-års nu, men hon har varit sjuk och har missat nästan hela inskolningen. Lite orolig blir man allt. Man vill ju att de ska vara med från början, att de ska få samma chans att komma in i gemenskapen som alla andra.

Elisabeth sa...

anders sparring: En man i sina bästa år.. ja, om det hjälpte att svära åt livets sorg, så skulle jag göra det!
Jag vet inte, men kanske har de lite lättare att komma in i gemenskapen i den åldern? Åtminstone vad gäller kompisarna.. de brukar ju inte bilda grupper i samma utstäckning som de gör när de blir äldre? Förstår om hon tyckte det var lite "lessigt" att inte få börja samtidigt som de andra.. men huvudsaken är ju att hon blir/är frisk nu? Hälsningen framförd... Ha det gott.. Kram..